„Vrem ca emisiunile de obligaţiuni în lei al BCR să fie recurente. Nu ştim exact care va fi ritmicitatea cu care BCR va reveni pe Bursă, dar va reveni!”, a declarat pentru Economica.net Dana Dima (fostă Demetrian), vicepreşedinte BCR pentru retail şi private banking. Vicepreşedinta BCR spune că împrumutul pe BVB este unul favorabil pentru a asigura susrsele de finanţare verde.
Dana Dima arată că, împrumuturile verzi care vor fi acordate de bancă, în urma finanţării prin obligaţiuni BCR, obţinute până acum pe Bursă, vor fi împărţite în trei categorii. Prima categorie este cea a împrumuturilor pentru antreprenori, împrumuturi care îi vor ajuta pe aceştia să facă mai uşor tranziţia către o economie şi un mod de lucru al IMM-urilor care să fie „verde”. A doua categorie de împrumuturi este cea pentru persoane fizice, credite care vor ajuta populaţia să îţi optimizeze energia locuinţei sau chiar să achiziţioneze locuinţe verzi. Şi cea de-a treia categorie de împrumuturi, care va fi una operaţională, menită să asigure sustenabilitatea mediului.
Dana Dima precizează că IFC, unul dintre principalii investitori în emisiunea de obligaţiuni lansată recent de BCR susţine creditele verzi şi de aceea, banca lucrează acum la structurarea acestor produse, dar spune că nu poate dezvălui încă nimic despre felul în care vor arăta acestea. După cum spun surse din BNR şi arată şi recomandările Băncii Central Europene, produsele verzi pentru împrumuturi ar putea fi scutite de o parte din provizioanele impuse de IFRS, ar putea avea dobânzi mai mici sau scutite de unele comisioane. Totul însă este deocamdată la stadiul de proiect. BNR a spus că deocamdată nu se va implica nici în sancţionarea produselor brown, nici în bonificarea celor verzi.
Pe 31 mai 2021 au intrat la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a BVB obligaţiuni senior non-preferenţiale emise de Banca Comercială Română (BCR), în valoare de un miliard de lei, sub simbolul bursier BCR28.Este cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei lansată până acum pe BVB.