Dăncilă a discutat în Spania despre schimburile economice şi Spaţiul Schengen

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut joi convorbiri, în Regatul Spaniei, cu preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sanchez, cei doi oficiali discutând despre schimburile economice, cooperarea în domeniile infrastructurii rutiere şi feroviare şi interesul României privind aderarea la Spaţiul Schengen.
Economica.net - joi, 06 sept. 2018, 14:52
Dăncilă a discutat în Spania despre schimburile economice şi Spaţiul Schengen

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au salutat cooperarea excelentă în domeniul economic, aflată pe un trend pozitiv atât în planul schimburilor economice, în jurul cifrei de 4 miliarde de euro, cât şi al volumului investiţiilor spaniole în România. Evoluţia schimburilor comerciale bilaterale confirmă o relaţie economică în creştere, precizează Executivul.

Totodată, prim-ministrul român a subliniat faptul că România are un mediu economic stabil şi atractiv, exprimând aprecierea faţă de investiţiile realizate în România de companiile spaniole, în special în domeniul energiilor regenerabile, construcţiilor şi sectorului imobiliar.

De asemenea, Viorica Dăncilă a încurajat participarea companiilor spaniole la licitaţiile organizate de autorităţile române pentru proiecte finanţate prin programele operaţionale derulate în prezent, dar şi participarea la proiecte de investiţii în parteneriat public-privat sau la programul de privatizare a companiilor româneşti de stat.

„Discuţiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relaţii privilegiate între cele două ţări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit continuarea demersurilor în perspectiva organizării primei şedinţe comune de guvern, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială”, se spune în comunicat.

Conform Executivului, a fost agreată şi intensificarea cooperării la nivelul autorităţilor centrale, precum şi al administraţiei locale, inclusiv prin înfrăţiri şi contacte directe, astfel încât autorităţile din România să beneficieze de buna expertiză spaniolă în modernizarea administraţiei publice.

Totodată, au fost semnate două documente: un memorandum de înţelegere între Ministerele Apărării din România şi Spania privind cooperarea în domeniul apărării şi un memorandum de înţelegere între Institutele Naţionale de Administraţie din cele două ţări.

De asemenea, au fost discutate perspectivele de extindere a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere şi feroviare, având în vedere proiectele aflate în derulare cu parteneri spanioli şi expertiza în domeniu a părţii spaniole. S-a convenit crearea unui grup de lucru tehnic între autorităţile responsabile în domeniu, care să faciliteze accesul la experienţa Spaniei în acest sens, se arată în comunicat.

Premierul român a mulţumit şi pentru atitudinea constructivă a autorităţilor şi a societăţii spaniole faţă de comunitatea românească din Spania, a doua cea mai mare comunitate românească de peste hotare.

Viorica Dăncilă a abordat şi problematica acordării dublei cetăţenii românilor rezidenţi în Regatul Spaniei, precum şi aspecte legate de recunoaşterea extinsă a statutului Bisericii Ortodoxe Române.

„Cei doi demnitari au evocat legăturile istorice, culturale şi lingvistice dintre cele două ţări şi au subliniat angajamentul ferm proeuropean al cetăţenilor români şi spanioli. A fost evidenţiat totodată interesul ambelor părţi de a menţine constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Dăncilă a arătat că o bună coordonare în pregătirea Summitului de la Sibiu din mai 2019 reprezintă o ocazie de a evalua propunerile, ideile şi aşteptările statelor membre UE şi ale cetăţenilor cu privire la viitorul Uniunii, inclusiv în perspectiva următorului exerciţiu electoral european.

Totodată, premierul român a comunicat interesul pentru experienţa dovedită de Spania în domeniul absorbţiei fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii, agriculturii, turismului şi a societăţii în general. A fost salutată şi colaborarea în materie de afaceri interne.

„Şeful Executivului de la Bucureşti a reiterat că aderarea la Spaţiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulţumind pentru susţinerea constantă de care se bucură ţara noastră din partea Spaniei în acest dosar. În context, a fost abordată problematica provocărilor comune, din perspectiva poziţionării celor două ţări în vecinătatea estică, respectiv sudică a UE şi a convergenţei intereselor pentru o vecinătate democratică, sigură, prosperă şi predictibilă”, se arată în comunicat.

De asemenea, premierul român a împărtăşit preocupările spaniole privind evoluţiile din ultimele luni în domeniul migraţiei ilegale.

Cei doi oficiali s-au referit şi la buna cooperare existentă în formate de colaborare multilaterale.

Totodată, Dăncilă a adresat preşedintelui guvernului Regatului Spaniei invitaţia de a efectua o vizită în România.

Te-ar mai putea interesa și
Investiție de cel puțin un miliard de dolari pentru extragerea litiului în Bolivia
Investiție de cel puțin un miliard de dolari pentru extragerea litiului în Bolivia
Guvernul Boliviei şi consorţiul CBC din China, care include producătorul de baterii CATL, au semnat un acord conform căruia CBC va construi două unităţi de extracţie directă a litiului,......
Stellantis și Foxconn au creat un JV care va produce și vinde semiconductori pentru industria auto
Stellantis și Foxconn au creat un JV care va produce și vinde semiconductori pentru industria auto
Producătorul auto Stellantis și asamblatorul chinez de iPhone, Foxconn, au creat un joint venture 50-50 pentru a proiecta ...
Producătorul de mașini electrice BYD a stabilit ținte de reducere a prețurilor
Producătorul de mașini electrice BYD a stabilit ținte de reducere a prețurilor
Producătorul chinez de automobile BYD a stabilit ținte negociabile de reducere a prețurilor pentru furnizorii de achiziții ...
Gazprom estimează că, de la anul, nu va mai trimite gaze în Europa prin Ucraina
Gazprom estimează că, de la anul, nu va mai trimite gaze în Europa prin Ucraina
Gigantul rus, controlat de stat, Gazprom presupune că nu va mai trimite gaz în Europa prin Ucraina după 31 decembrie în ...