Dăncilă a trimis Corpul de control la Tarom. Acţiunea vizează şi vânzarea celor două aeronave A310

28 01. 2019
tarom_a310_93472400

„Obiectivele acțiunii de control constau în verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea TAROM S.A., regulile care guvernează sistemul de administrare și control, precum și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018.

La finalul verificărilor, concluziile vor fi prezentate prim-ministrului Guvernului României și, după caz, vor fi comunicare instituțiilor abilitate pentru dispunerea măsurilor legale ce se impun”, se arată în comunicatul Executivului. 

Tarom a vândut în luna iunie a anului trecut cele două avioane A310 care generau pierderi de ani de zile. Compania a încasat 5,48 milioane de dolari pentru avioanele care au zburat deasupra Atlanticului spre SUA şi Canada şi au fost vândute către Armenia Airways. 

Costuri mari de întreţinere şi reparaţii

Tarom s-a confruntat în vara lui 2016 multimple probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei pentru 2015 arată că din bugetul destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

„Au fost amânate reparaţii majore la cele două aeronave A310, având în vedere că se preconiza înlocuirea acestora din cauza costurilor mari de întreţinere şi reparaţii în perioada următorilor cinci ani, estimate la suma de 55,7 milioane de dolari, precum şi dificultăţi majore în asigurarea pe viitor a pieselor de schimb necesare exploatării acestora”, se precizează în documentul citat.

Modelele A310, cumpărate în 1992

Cele două avioane au fost retrase din flota companiei pentru că erau generatoare de pierderi în toamna lui 2016.

Tarom cumpăra în 1992 trei modele de avioane A310, care puteau efectua zboruri de lungă distanţă, fiind şi cele mai mari avioane din flotă, cu o capacitate de 209 locuri. Avioanele a fost botezate Muntenia, Moldova şi Transilvania. În 1995, avionul Muntenia se prăbuşeşte la Baloteşti, la câteva minute după decolare.

Până în 2003, avioanele A310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar şi spre destinații europene. Pe fondul unor pierderi de 10 milioane de dolari pe an, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor în 2003, decide închiderea rutelor spre New York şi Beijing, care erau operaţionale din 1974, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Avioanele au intrat în conservare, pentru ca mai apoi, în 2007, acestea să fie modernizate la uzinele Airbus din Bordeaux. După recondiţionare, avioanele au fost introduse în circuit, pe rutele europene.

După locul lăsat liber de Tarom pe ruta Bucureşti-New York, americanii de la Delta Airlines şi-au încercat pentru a doua oară norocul şi au redeschis ruta în iunie 2007. După un an, compania a renunţat la zborul direct care lega Bucureştiul de New York.

Fostul vice-premier Liviu Dragnea anunţa în primăvara lui 2014 că Tarom va relua zborurile de la Bucureşti spre Beijing, însă nimic nu s-a concretizat, motivul invocat de autorităţi fiind neprimirea acordului de survol din partea ruşilor. Astfel, aeronavele au fost folosite doar pe rutele europene.