Prim-ministrul a făcut afirmaţia duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii, unde ea efectuează o vizită de câteva zile.
„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, duminică.
Viorica Dăncilă a reamintit că preşedintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim şi a apreciat că acest demers a fost unul „admirabil şi curajos”.
„Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie”, a precizat ea.
Viorica Dăncilă a menţionat că Israel şi Statele Unite sunt „partenerii strategici speciali ai României şi marii prieteni ai poporului român”. Ea a reamintit că anul trecut, România a sărbătorit 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte cu Israel. Totodată, a subliniat că România îşi manifestă „deschiderea pentru continuarea dialogului păcii” dintre israelieni şi palestinieni.
„În anii ’60 şi ’70, atunci când alte ţări şi-au întrerupt relaţia cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia făcut. Fiindcă prietenia are valoare atunci când e nevoie de ea. Am rămas o voce importantă în timpul procesului de pace, în special cel de la Camp David, care a adus pacea dintre Israel şi Egipt. România îşi manifestă deschiderea pentru continuarea dialogului păcii dintre israelieni şi palestinieni”, a spus ea.
Viorica Dăncilă a mai declarat că urmează să aibă loc o şedinţă comună a guvernelor României şi Israelului. Ea a precizat de asemenea că este hotărâtă să contribuie la o relaţie „cât mai strânsă a Israelului cu întreaga Uniune Europeană”, în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului UE.
„Decizia finală aparţine preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern”, se arată în comunicat.
Totodată, Administraţia Prezidenţială susţine că nu a primit până în prezent analiza care a fost anunţată în repetate rânduri de Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului şi prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.
Ambasada Israelului: Ne exprimăm speranţa ca Ambasada României să se mute la Ierusalim
Ambasada Israelului la Bucureşti reacționează de asemenea și îşi exprimă speranţa ca reprezentanţa diplomatică a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim, poziţie exprimată după anunţul făcut în acest sens, duminică, de premierul Viorica Dăncilă.
„Ambasada Statului Israel o felicită pe doamna premier Dăncilă pentru declaraţiile făcute astăzi (duminică – n.r.) la Conferinţa AIPAC de la Washington. Ne exprimăm speranţa ca, în viitorul apropiat, Ambasada României să se mute la Ierusalim, capitala eternă a Israelului”, se arată într-o declaraţie a reprezentanţei diplomatice transmisă agenției de știri Agerpres.
Palestina: Mutarea ambasadei României, o ”încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene”
Un înalt responsabil palestinian a criticat duminică anunţul României privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind o „încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU”, relatează dpa, preluată de Agerpres.
„Aceasta nu contribuie decât la eliminarea soluţiei a două state, singura cale spre pace şi stabilitate în întreaga regiune”, a declarat Saeb Erekat, un înalt oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP)