Averile celor doi sunt publice şi actualizate, odată cu depunerea declaraţiilor de avere solicitate de Biroul Electoral Central la înregistrarea candidaturilor.
Competiţia dintre cei doi la averile imobiliare este strânsă la o primă vedere. Dăncilă are patru case, două terenuri intravilane şi un teren agricol de două hectare, în timp ce Iohannis are cinci case.
UPDATE – Dăncilă: Totul se poate justifica
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat joi că are patru case, două fiind moştenire de la părinţi şi socri.
„Totul se poate justifica şi în declaraţia de avere se poate vedea acest lucru. Am fost 9 ani europarlamentar. Casa de la Braşov este din 1999, soţul meu din 1999 este director în cadrul unei companii mari, în 1999 a pornit construcţia casei, trebuie să vă spun că nici acum nu este finalizată. Este normal că am investit în această casă. Cealaltă casă este un apartament într-un bloc modest din Videle, una din case este moştenire din partea mamei mele, care a decedat, am primit moştenire, nu mai sunt alţi copii, şi mai este o casă de la ţară a socrilor mei, o casă modestă”, a spus Dăncilă într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că poate să justifice foarte bine aceste case.
„Două dintre ele sunt venite de la părinţi. Mi-am permis acest lucru, nu pot să spun că am avut noroc, sau poate am avut ghinion să nu am şase case pe care să le iau din meditaţii. Eu tot ce am făcut am făcut prin munca mea şi a soţului meu”, a menţionat ea.
Casele Vioricăi Dăncilă
Fostul premier are apartamentul de reşedinţă în Videle, cumpărat în 1999, la câţiva ani după detaşarea primită de la Petrom, unde era angajată inginer de foraj, la Schela de Producţie Petrolieră Videle. Oraşul fiind construit în perioada comunistă în jurul acestei industrii.
Mai deţine un apartament de 44 de metri pătraţi în Ploieşti, moştenit de la mama sa. Este locuinţa copilăriei fostului Premier, care s-a format în Ploieşti, unde a absolvit toate formele de învăţământ, de la şcoala primară, până la Universitatea de Petrol şi Gaze.
Dăncilă mai deţine, împreună cu soţul, Cristinel Dăncilă, manager de extracţie la Petrom în mai multe zone de extracţie din ţară, inclusiv în zona Videle, unde s-au şi cunoscut, o casă de locuit de 140 de metri pătraţi, cu terenul aferent, de 1.200 de metri pătraţi şi un teren agricol de două hectare în satul Giurgiţa, Judeţul Dolj.
Acestea sunt moştenite de soţul ei de la părinţi, Giurgiţa fiind locul natal al soţului fostului Premier.
După căsătorie, soţul fostului Premier a mai cumpărat, la scurt timp, pe lângă apartamentul din Videle, şi o proprietate de vacanţă în Predeal. Un teren de 544 metri pătraţi în Predeal pe care a construit o vilă de 417 metri pătraţi, terminată în 2007.
Toate proprietăţile imobiliare de mai sus sunt deţinute în cotă egală de cei doi soţi.
Casele lui Iohannis
Preşedintele Iohannis are cinci case, toate în Sibiu.
Primul imobil a fost obținut prin donație în 1992 şi are 377 de metri pătraţi în Centrul fostei Capitale Culturale Europene. Apoi a cumpărat, în 1997, alt spaţiu locativ de 85 de metri pătraţi. A mai cumpărat în 2001, tot în centrul Sibiului un imobil de 253 de metri pătraţi. Apoi a mai cumpărat două case în 2007, de 76 metri pătraţi, respectiv 64 de metri pătraţi. Iohannis nu deţine nici terenuri, nici case de vacanţă.
Preşedintele a mai avut o casă tot în centrul Sibiului pe care a pierdut-o în tribunal, în urma unor dezvăluiri de presă.
Povestea caselor din declaraţia de avere a preşedintelui Klaus Iohannis a făcut-o pe larg publicaţia Rise Project. Investigaţia făcută de publicaţie s-a concentrat pe imobilul pe care Iohannis l-a pierdut în instanţă în 2017, fiind declarat ca retrocedat ilegal. Imobilul în cauză ar fi produs sumele cu care Iohannis a cumpărat trei dintre casele sale, el fiind închiriat timp de mai mulţi ani de Raiffeisen, care i-ar fi plătit preşedintelui circa 640.000 de euro în 14 ani, după calculele jurnaliştilor de la Rise Project.
Toate imobilele preşedintelui sunt deţinute în comun cu soţia, Carmen Iohannis.