Dăncilă: Departamentul pentru monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură are în coordonare 12 proiecte de anvergură
„Legat de investiţii, vreau să transmit un mesaj foarte clar. Implementarea proiectelor de investiţii va continua şi am luat deja o serie de măsuri pentru impulsionarea lucrărilor. Departamentul pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură pe care l-am înfiinţat recent are în coordonare 12 proiecte de anvergură ale căror lucrări sunt atent monitorizate, astfel încât aceste proiecte să se realizeze în termene cât mai scurte”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a dat şi câteva exemple referitor la ce s-a realizat în ultima perioadă.
„În ceea ce priveşte autostrada Sibiu-Piteşti, a fost avizată hotărârea de guvern privind exproprierile pentru Secţiunea 1, Sibiu-Boiţa, document pe care îl vom adopta în şedinţa de guvern de astăzi. Astfel, alocăm suma de aproximativ 5 milioane de lei, necesară despăgubirii proprietarilor. În ceea ce priveşte Pasajul Drajna, a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar în urma discuţiilor purtate cu proiectantul acesta s-a angajat că va finaliza documentele mai devreme cu două luni decât este prevăzut în contract. S-au făcut progrese importante şi în cazul proiectelor ce vizează investiţiile de pe Centura Bucureşti Sud. Pentru lotul 1, în această săptămână, a fost transmisă către antreprenorul declarat câştigător iniţiativa de depunere a documentelor în vederea semnării contractului, iar Declaraţia de proiectare pentru lotul 2 a fost acceptată în Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR. De asemenea, săptămâna trecută a fost publicată lista imobilelor ce vor fi expropriate şi au fost transferate sumele necesare pentru despăgubirea proprietarilor pe traseul tronsonului 2 al drumului expres Craiova-Piteşti, iar CNAIR a trimis clarificările necesare pentru contractul de supervizare a lucrărilor care se află în procedura de achiziţie publică. A fost transmisă în vederea validării şi documentaţia aferentă procedurii de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie pentru tronsonul 4 de 31,88 km al acestui drum expres”, a precizat Dăncilă.
Premierul s-a referit şi la proiectul privind autostrada Târgu Neamţ – Iaşi, precizând că la începutul acestei săptămâni au fost deschise solicitările de participare pentru atribuirea contractului.
„Patru investitori şi-au manifestat interesul pentru realizarea acestui proiect de infrastructură în parteneriat public privat”, a completat Dăncilă.
Premierul a trecut în revistă şi progresele înregistrate în privinţa investiţiilor în turism, după ce Guvernul a îmbunătăţit procedura de finanţare şi dezvoltare a proiectelor în acest sector.
„De la începutul acestui an, au fost deblocate şi finalizate două proiecte de investiţii importante. Este vorba despre pârtia de schi de la Voineasa şi cea de la Câmpulung Moldovenesc, ambele proiecte fiind prevăzute cu instalaţie de zăpadă artificială şi instalaţie nocturnă. Ieri a fost semnat contractul de finanţare pentru extinderea şi modernizarea Delfinariului din Constanţa. De asemenea, săptămâna trecută a fost semnat contractul de finanţare în valoare de 104 milioane de lei pentru realizarea pârtiei de schi de la Borşa, din judeţul Maramureş, iar săptămâna viitoare va fi plătită prima tranşă de finanţare pentru proiectul unei piste pentru sănii de vară la Borsec”, a afirmat Dăncilă.
Premierul a anunţat, totodată, că săptămâna viitoare Ministerul Turismului va semna la Călăraşi un contract de finanţare „pentru construcţia unui port turistic la Dunăre, în valoare de 86 milioane de lei, pentru a stimula turismul în această zonă”.
„Continuăm şi măsurile pentru dezvoltarea turismului balnear, una dintre cele mai importante resurse pentru România, având în vedere că o treime din izvoarele minerale ale Europei se regăsesc pe teritoriul ţării noastre. Discutăm în şedinţa de guvern de astăzi un proiect de hotărâre pentru Strategia pentru dezvoltarea turismului balnear. Obiectivele stabilite în cadrul acestei strategii vizează măsuri de sprijin în vederea dezvoltării ofertei turistice pentru turismul balnear. Aprobarea acestei strategii întăreşte celelalte măsuri luate de executiv pentru stimularea acestei forme de turism, cum ar fi eliminarea redevenţelor pentru utilizarea apelor geotermale şi minerale în scop turistic, dar şi programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare”, a afirmat Dăncilă.
Referindu-se la eficienţa măsurilor guvernamentale pentru stimularea turismului, premierul a mai precizat că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, numărul înnoptărilor în structurile de primire turistică a fost cu aproape 11% mai mare în luna iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, iar numărul turiştilor străini la punctele de frontieră a fost în luna iunie 2019 cu 15,6 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.