Dăncilă: Grupul PPE susţine înfiinţarea unei fabrici Volkswagen în Bulgaria. România a oferit condiţii mai avantajoase

Premierul demis Viorica Dăncilă a afirmat, luni, că grupul Popularilor Europeni, din care fac parte şi europarlamentarii liberali, susţine înfiinţarea unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, cu toate că autorităţile de la Bucureşti au oferit condiţii mai avantajoase.
Economica.net - lun, 21 oct. 2019, 12:12
Dăncilă: Grupul PPE susţine înfiinţarea unei fabrici Volkswagen în Bulgaria. România a oferit condiţii mai avantajoase

În acest sens, a adăugat Dăncilă, liderul grupului PPE, Manfred Weber, a trimis o scrisoare companiei în care arată susţinerea funcţionării unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, ea apreciind că nu poate să ştie doar premierul despre un astfel de document, iar şeful statului nu.

„Noi am discutat despre acest proiect (Volkswagen în România – n.r.), chiar ministrul Comerţului şi Antreprenoriatului a fost în Germania, a vorbit cu boardul Volkswagen despre acest proiect. Avem cele mai avantajoase condiţii pentru o investiţie în România, dar din păcate nu avem susţinerea necesară. Grupul Popularilor Europeni a trimis o scrisoare prin care susţin Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul Grupului PPE, a trimis această scrisoare către Volkswagen, prin care susţin Bulgaria, şi atunci vă întreb: unde sunt membrii PNL, ce a făcut domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că dânsul este preşedintele PNL, dânsul ne reprezintă în Consiliu. Nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susţine România, nu a putut discuta cu liderul Grupului PPE pentru a susţine România? (…) PNL, membru în grupul politic al PPE, susţine acest lucru. (…) Acum ştiu (despre scrisoare – n.r.) şi pot merge la liderul de grup să îi spună că nu este o abordare corectă faţă de România”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a anunţat că va discuta cu cancelarul german, Angela Merkel, pe marginea acestui subiect.

„M-aş fi aşteptat ca domnul preşedinte, chiar în Consiliul unde se întâlneşte cu doamna Merkel, la Bruxelles, cu liderii grupurilor politice, cu preşedintele Comisiei, să aibă o atitudine favorabilă României. Dar vedem că acest lucru nu s-a întâmplat. Da, eu voi încerca o convorbire telefonică (cu Angela Merkel – n.r.). Voi face tot ce este posibil pentru a aduce această investiţie în România. Ştiu cât de importantă este pentru ţara mea. Dar domnul preşedinte chiar zilele trecute a mers la Bruxelles să vorbească cu preşedintele Comisiei Europene şi i-a spus că eu nu mai am puterea nici să mai pun „comisar”, că de fapt nu mai contăm. Deci această atitudine prin care domnul preşedinte s-a poziţionat la Bruxelles nu îi face cinste, iarăşi duce problemele interne în plan european”, a susţinut liderul PSD.

Dăncilă a adăugat că încearcă să discute cu Angela Merkel, dar ar fi fost normal ca şeful statului să fi susţinut interesele României la Bruxelles.

„Eu acum încerc să iniţiez această convorbire, dar dacă domnul preşedinte a mers la Consiliu şi a spus că, de fapt, noi nu mai contăm, probabil, liderii europeni care au o altă abordare vor ţine cont de acest lucru. Dânsul a spus că este mai important un premier desemnat decât unul interimar. (…) Cred că toate aceste lucruri, abordări personale costă România şi îi costă pe români. Eu voi iniţia o discuţie cu doamna Merkel legată de acest lucru. O să îi solicit ministrului (Radu Oprea – n.r.) să meargă în Germania, pentru a discuta despre relocarea în România pentru Volkswagen. (…) Nu este de acuzat Weber, probabil partea bulgară a vorbit cu Weber, ai noştri nu au vorbit, şi el a acţionat aşa. Ceea ce este de acuzat este atitudinea noastră. (…) O să încercăm o nouă discuţie, o să meargă ministrul din nou în Germania pentru a avea o discuţie cu liderii de la Volkswagen. Noi ne vom bate până în ultima clipă. Dacă preşedintele nu vrea să se implice, vom încerca să facem tot ceea ce este posibil ca să ne implicăm noi, sperăm că vom reuşi. (…) Cred că şi preşedintele ştie de scrisoare, dar i s-a părut mai important să plece, să lase ţara în haos”, a adăugat Dăncilă.

Premierul demis a mai afirmat că începuse discuţiile cu Emiratele Arabe, urmând să fie semnată demararea lucrărilor pentru construirea unui aeroport în zona Bucureşti Sud.

„Începusem o discuţie pentru Aeroportul de la Bucureşti Sud cu Emiratele Arabe şi investitori români, astfel încât să începem proiectul de acolo. În momentul actual nu mai au aceeaşi dorinţă de a discuta pentru că este un guvern interimar. Avem deja şi schema. Am discutat cu Emiratele Arabe, am discutat cu investitorii din România, urma să semnăm demararea lucrărilor pentru acest aeroport”, a detaliat Dăncilă.

Orban despre decizia Volkswagen: Nu există nicio posibilitate de interferenţă a formaţiunilor politice în deciziile companiilor

Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a declarat, luni, întrebat în legătură cu scrisoarea liderului grupului PPE, Manfred Weber, către CE pentru susţinerea deschiderii unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, că nu există nicio posibilitate de interferenţă din partea vreunei formaţiuni politice în deciziile economice pe care le iau companiile, subliniind că, dacă există o astfel de informaţie, atunci ea este falsă.

„Decizia pe care o ia orice companie este o decizie pe care o ia conducerea companiei respective şi care este luată nu din raţiuni politice, ci din raţiuni economice, de business, în funcţie de condiţiile care sunt oferite unui investitor într-o ţară sau alta. Nu există nicio posibilitate de interferenţă din partea niciunei formaţiuni politice în deciziile economice pe care le iau companiile”, a afirmat Orban, întrebat în legătură cu informaţiile privind scrisoarea transmisă de grupul PPE.

El a spus că nu are nicio informaţie în acest sens.

„Nu am o astfel de informaţie. Dacă există această informaţie, ea este falsă. Ştiu foarte bine cum funcţionează marile companii la nivel european, cu atât mai mult în Germania. Nu există nicio raţiune politică care să stea la baza unei astfel de decizii”, a precizat premierul desemnat.

Ludovic Orban a subliniat că executivul trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, stabil şi predictibil.

„Guvernul României trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, un mediu de afaceri în care să existe predictibilitate, stabilitate, în care să existe o consultare a tuturor investitorilor, pentru a mări şansele de a atrage investiţii. O să vă dau un singur exemplu. Va urma Brexit. Este clar că vor fi relocări ale unor capacităţi de producţie, iar România trebuie să fie pregătită pentru a putea deveni o gazdă pentru astfel de investiţii care să se realizeze în România. Se ştie foarte clar că investitorii au nevoie de un cadru fiscal şi legislativ stabil, au nevoie de o administraţie şi, în general, un guvern cu care să poată fi în parteneriat de susţinerea oricărei investiţii importante în România. Guvernul nostru e capabil să reprezinte o garanţie suficient de importantă pentru orice investitor serios”, a spus Orban.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în SUA a scăzut ușor până la 4,1% în luna septembrie
Rata șomajului în SUA a scăzut ușor până la 4,1% în luna septembrie
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a crescut în septembrie, iar rata şomajului a scăzut până la 4,1%, ceea ce sugerează că nu există motive pentru o reducere......
Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?
Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?
Intensificarea luptelor în Orientul Mijlociu aduce noi scenarii în prim-plan, cu un risc suplimentar de escaladare și ...
Autostrada Moldovei A7: Mega-podul peste râul Buzău va fi dat în circulație anul viitor – șeful CNAIR
Autostrada Moldovei A7: Mega-podul peste râul Buzău va fi dat în circulație anul viitor – șeful CNAIR
Podul peste râul Buzău construit de UMB urmează să fie dat în circulație anul viitor și va face legătura cu lotul ...
Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie au crescut în 2023 – date Eurostat
Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie au crescut în 2023 – date Eurostat
Uniunea Europeană a importat anul trecut produse de înaltă tehnologie în valoare de 478 miliarde de euro, un uşor declin, ...