Dăncilă își trece la realizările guvernării legea salarizării şi reducerea birocraţiei pentru persoanele cu venituri independente

Creşterea salariilor profesorilor şi reducerea birocraţiei pentru persoanele cu venituri independente se numără printre măsurile luate de Guvern în primul trimestru, se arată în bilanţul de guvernare pentru perioada ianuarie-martie 2018, care a fost prezentat, luni, în CExN al PSD, de către premierul Viorica Dăncilă.
Economica.net - lun, 16 apr. 2018, 14:02
Dăncilă își trece la realizările guvernării legea salarizării şi reducerea birocraţiei pentru persoanele cu venituri independente

Totodată, în document se vorbeşte despre aplicarea Legii salarizării, care a dus la ‘reglarea situaţiilor specifice’ şi la ‘creşterea salariilor profesorilor cu 20% de la 1 martie (din decembrie până în prezent, salariile profesorilor au crescut cu 40%)’, precizându-se şi faptul că ‘salariile nete ale medicilor s-au dublat’.

Conform bilanţului, au fost luate măsuri şi pentru menţinerea veniturilor la acelaşi nivel în urma transferului contribuţiilor pentru salariaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit (angajaţii din domeniul IT, din cercetare-dezvoltare şi inovare, salariaţii sezonieri şi angajaţii cu handicap grav), pentru reducerea birocraţiei pentru persoanele cu venituri independente, pentru simplificarea procedurii de restituire a taxei auto şi pentru scutirea de la plata CASS pentru cei care primesc indemnizaţia de creştere a copilului, indemnizaţia de concediu de acomodare în urma unei adopţii şi venitul minim garantat.

În ceea ce priveşte măsurile în plan social, este precizat faptul că Guvernul a realizat proiectul de lege pentru combaterea violenţei domestice şi l-a transmis la Parlament în vederea adoptării.

De asemenea, sunt menţionate mai multe măsuri luate de Executiv în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, respectiv: depunerea formularelor 230 de către ONG-uri sub formă de borderou, compensarea scăderii încasării ONG-urilor ca urmare a diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%, extinderea plajei de firme care pot sponsoriza ONG-urile, criterii de încadrare în grad de handicap a bolilor rare. Totodată, se precizează că, de la 1 ianuarie 2018, indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi au crescut în medie cu circa 30%.

Pe de altă parte, în bilanţ sunt prezentate şi măsuri luate de Guvern în zonele afectate de inundaţii (diguri recepţionate – 15 km, familii care au primit ajutoare – 49, valoarea ajutoarelor acordate – 353.500 lei, fonduri alocate pentru 9 judeţe afectate de inundaţii – 57,8 milioane lei).

În privinţa măsurilor economice, este menţionată implementarea noului sistem electronic de achiziţii publice – SICAP (27 milioane euro) -, despre care se spune că este funcţional din 2 aprilie.

De asemenea, este amintit faptul că a fost lansată procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor la drumul expres Piteşti-Craiova, precizându-se că în trimestrul II se vor semna contractele pentru cel puţin 2 din 4 loturi.

În document sunt enumerate şi alte măsuri luate de Executiv: transferul către Primăria Bucureşti a terenului pentru Spitalul Metropolitan, finalizarea cadrului legal pentru licitaţia privind Spitalul Republican, finalizarea proiectului tehnic pentru extinderea platformei Aeroportului Henri Coandă (urmează licitaţia pentru execuţia lucrărilor) şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiţii la stadioanele Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf.

De asemenea, sunt amintite investiţiile realizate în cadrul PNDL pentru: conducte de apă şi canal – 308 km realizaţi în trimestrul I (300 km – estimarea pentru trimestrul II), locuinţe – 84 de unităţi realizate în trimestrul I (100 de unităţi – estimarea pentru trimestrul II), drumuri judeţene şi comunale – 419 km în trimestrul I (520 Km – estimare pentru trimestrul II), construcţia de creşe şi grădiniţe – 4 unităţi în trimestrul I (28 de unităţi – estimare pentru trimestrul II), modernizare de unităţi de învăţământ – 2 unităţi în trimestrul I (140 de unităţi – estimare pentru trimestrul II).

În ceea ce priveşte dezvoltarea companiilor naţionale, sunt precizate programul de investiţii al Transgaz (687 milioane lei, pentru BRUA şi Ungheni-Chişinău), achiziţia de către Transgaz a VestMoldTransgaz – operatorul de gaz din Republica Moldova şi achiziţia şantierului naval Mangalia (statul redevine acţionar majoritar şi va deţine 51% din capitalul social al companiei).

Totodată, în bilanţ sunt enumerate mai multe măsuri luate în domeniul agriculturii, printre care şi cele care au vizat programul de irigaţii (investiţii noi, aprobate – 46 obiective, pregătirea campaniei de irigaţii – 1,2 milioane ha şi contracte de irigaţii încheiate – pentru 800.000 ha).

În document sunt amintite şi alte măsuri luate, printre care: înfiinţarea Consiliului de Programare Economică, înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru adoptarea monedei euro, dezvoltarea instituţională pentru creşterea performanţei institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi a universităţilor de stat (buget previzionat 2018-2021 – 500 milioane lei), combaterea evaziunii – înfiinţarea filtrului II în vamă (după prima săptămână de la înfiinţare: amenzi de 195.000 lei şi bunuri confiscate – 515.120 lei).

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...