Dăncilă: Securitatea internă a UE – unul dintre elementele de interes prioritar pentru România
‘Securitatea internă a Uniunii Europene reprezintă unul dintre elementele de interes prioritar pentru România. (…) Asigurarea securităţii frontierelor externe reprezintă una dintre cele mai importante garanţii pentru funcţionarea eficientă a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, iar implementarea mecanismului de evaluare Schengen, a sistemelor informatice dezvoltate la nivelul Uniunii Europene şi interoperabilitatea acestora vor fi subiecte deosebit de importante pe agenda noastră. Vom încerca să explorăm noi modalităţi de abordare a acestei teme, de aceea subiectul gestionării într-o manieră coerentă şi unitară a fluxurilor migratorii va rămâne unul important’, a declarat Dăncilă.
Şefa Executivului a fost invitată în plenul Parlamentului pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.
În acest context, Dăncilă a mai spus că urgenţele pe care statele membre sau Uniunea le-au gestionat în ultimii ani au arătat că un răspuns imediat, eficient necesită o cooperare inter-agenţii mai strânsă şi o concentrare a efortului pentru salvarea victimelor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
‘Alături de implementarea adecvată a acestor măsuri în plan intern, vor trebui evaluate modalităţile de consolidare a cooperării cu statele din afara Uniunii în domeniul securităţii, având în vedere că o serie de provocări la adresa siguranţei nu cunosc frontiere, referindu-mă aici la combaterea atacurilor cibernetice, combaterea fenomenului radicalizării sau prevenirea activităţii teroriste’, a punctat Dăncilă.
Potrivit premierului, România este interesată să lucreze, totodată, pe subiectul protejării siguranţei cetăţenilor în spaţiul virtual.
‘Revizuirea Strategiei Uniunii Europene pentru securitate cibernetică a creat o bază bună pentru îmbunătăţirea cooperării la nivel european în materie, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a consolida rezistenţa Uniunii la atacuri cibernetice. Securitatea cibernetică nu mai poate fi considerată doar o opţiune, iar politicile publice şi orice proiect referitor la societatea informaţională trebuie să ia în considerare componenta securităţii cibernetice’, a spus Dăncilă.
Ea a adăugat că România va putea contribui la avansarea unei viziuni privind viitorul securităţii Europei, ‘prin trasarea unor obiective strategice vizând spaţiul de libertate, securitate şi justiţie pentru orizontul post-2020’.
‘România va urmări consolidarea iniţiativelor în derulare, care, între altele, vizează dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene, precum Procesul Anual de Analiză Coordonată a Apărării, Fondul European de Apărare, Cooperarea Structurată Permanentă, promovând în acelaşi timp un parteneriat mai strâns UE-NATO. O atenţie specială va fi acordată coordonării civil-militare, care reprezintă un domeniu de excelenţă al Uniunii Europene, ceea ce presupune continuarea activităţilor pe linia perfecţionării capabilităţilor civile ale Uniunii Europene’, a mai afirmat Dăncilă.