Dăncilă spune că HG privind salariul minim diferenţiat va fi adoptată la 1 decembrie sau 1 ianuarie
Întrebată la finalul BPN al PSD când ar putea fi adoptată această HG, premierul a spus: „În niciun caz la 1 noiembrie. Am discutat ieri cu sindicatele şi patronatele, vom vedea când este oportun – 1 decembrie sau 1 ianuarie”.
Viorica Dăncilă crede că salariul minim diferenţiat nu este o măsură discriminatorie. „Nu, nu este o măsură discriminatorie, se aplică şi în alte state membre”, a adăugat premierul.
În ceea ce priveşte posibilitatea îngheţării salariilor în mediul bugetar, şeful Executivului a arătat că la şedinţa de Guvern va aduce o serie de argumente în acest sens, precizând că nu este de acord cu această măsură. „La începutul şedinţei de Guvern voi argumenta şi legat de acest aspect. Cu siguranţă nu sunt de acord”, a menţionat ea.
Premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Lia Olguța Vasilescu și Eugen Teodorovici s-au întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, cărora le-a fost prezentat proiectul de Hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim brut garantat în plată, pe economie: 2.080 de lei/lună, ceea ce înseamnă o creștere netă cu 100 de lei față de actualul, informeaza ROMANIA TV.
„Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferențiat în funcție de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult față de cel câștigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani”, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Ministerul condus de la Lia Olguța Vasilescu menționează că Executivul s-a arătat astfel deschis unei propuneri formulate de sindicate la ultima ședință a Consiliului Național Tripartit, propunere care este și în programul de guvernare.
În urma discuțiilor purtate cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergență fiind asupra datei de la care se va aplica măsura, în condițiile în care sindicatele au solicitat data de 1 noiembrie 2018, iar patronatele – 1 ianuarie 2019.
„Guvernul va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicată public, astfel încât ordonatorii de credite și companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii”, potrivit sursei citate.
Comisia Naţională de Prognoză a publicat zilele trecute un document în care propune creşterea salariului minim de la 1 noiembrie 2018. Iată propunerile:
1. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.
2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.
3. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
4. Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.