‘(…)Unul din principalele mele obiective, conform programului de guvernare, este acela de a reduce decalajele dintre mediul urban şi mediul rural cu cel puţin 15% până în 2020. Ştiu că nu este timp pentru felicitări şi, din acest motiv, astăzi, am venit însoţită de o echipă de miniştri pentru a prelua din dialogul cu dumneavoastră problemele pe care le întâmpinaţi. Misiunea mea, aşa cum am afirmat în plenul Parlamentului, când guvernul pe care îl conduc a primit votul de învestitură, este ca în 2020 România să urce în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeană, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se întoarcă acasă’, a declarat luni Viorica Dăncilă în discursul susţinut la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România.
Premierul a menţionat că pentru realizarea obiectivului are în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei.
‘Guvernul PSD – ALDE a reuşit în anul 2017 să iniţieze şi să finalizeze a doua etapă a celui mai important program destinat infrastructurii publice de la nivelul autorităţilor locale, PNDL 2, cu suma de 30 de miliarde lei. Viabilitatea programului PNDL 1, introdus de Ministerul Dezvoltării de la acea vreme, de domnul Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat şi de aceea vorbim de PNDL 2 ca despre un program de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Peste 80% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 este îndreptată către comune, pentru că am vrut să demonstrăm că modernizarea satului românesc nu mai reprezintă o frază la nivel declarativ, ci o măsură concretă şi pusă în practică. Astfel, în anul 2017 au fost emise pentru PDNL 2 ordinele de finanţare a peste 6.800 de obiective, în valoare de aproximativ 30 miliarde lei, din care la nivelul comunelor sunt 5.431 obiective, în valoare de aproximativ 20,6 miliarde de lei’, a spus Viorica Dăncilă.
În context, ea s-a referit şi la fondurile europene alocate pentru dezvoltarea rurală.
‘În actualul exerciţiu financiar, PNDR a alocat 8,1 miliarde euro, din care am reuşit să atragem până în prezent 2,7 miliarde euro, reprezentând 32% din total’, a spus Dăncilă.
Premierul a menţionat ca o altă prioritate a mandatului său ‘corelarea surselor de finanţare concomitent cu măsurile de creştere a autonomiei financiare a autorităţilor locale’.
‘Având experienţa de fost consilier local, dar şi de consilier judeţean, sunt familiarizată cu activitatea administraţiilor locale şi de aceea am înţeles şi nemulţumirea UAT-urilor cu privire la regulile impuse în anul 2018, în special cele referitoare la luarea în calcul la stabilirea sumelor defalcate a excedentului bugetar înregistrat la 31.12.2016. Împreună cu viceprim-ministrul Paul Stănescu şi cu ministrul Eugen Teodorovici voi urmări implementarea măsurilor înscrise în Legea bugetului pe anul 2018, respectiv regularizarea sumelor de echilibrare pentru fiecare UAT, în conformitate cu execuţia bugetară de la 31.12.2017. Altfel spus, ne vom asigura că veniturile anului 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. Mai mult, în perioada următoare vom introduce posibilitatea utilizării excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal – plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive’, a declarat premierul.
Pe de altă parte, Dăncilă a adresat rugămintea primarilor de comune să trateze cu responsabilitate cheltuirea bugetelor avute la dispoziţie.
‘După cum bine ştiţi, Legea salarizării unitare, Legea 153/2017, a permis autorităţilor locale să-şi stabilească salariile, în baza unui regulament adoptat de Consiliul Local, singura limită impusă fiind ca niciun salariu al unui funcţionar public să nu depăşească nivelul salariului viceprimarului. În acelaşi timp, ştim cu toţii că legea responsabilităţii fiscale impune încadrarea în limitele bugetare. Consider, aşadar, că fiecare trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi în acest sens cheltuielile de personal trebuie să fie încadrate în limitele generate de capacitatea proprie a fiecărei colectivităţi de a le finanţa’, a mai declarat premierul.