Danemarca spune că Groenlanda nu vrea să facă parte din SUA. 85% dintre groenlandezi au spus NU, în cadrul unui sondaj

Un procent de 85% dintre groenlandezi nu vor să devină parte a Statelor Unite ale Americii, potrivit unui sondaj publicat miercuri, pe fondul controverselor legate de interesele preşedintelui american Donald Trump pentru dobândirea acestui teritoriu autonom danez, informează EFE.
AGERPRES - mie, 29 ian. 2025, 10:17
Danemarca spune că Groenlanda nu vrea să facă parte din SUA. 85% dintre groenlandezi au spus NU, în cadrul unui sondaj

În sondajul publicat de ziarele danez Berlingske şi groenlandez Sermitsiaq, doar 6% doresc ca această insulă arctică să facă parte din SUA şi 9% sunt indecişi, scrie Agerpres.

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră interesul lui Trump pentru Groenlanda drept o oportunitate, în timp ce o cotă similară îl consideră o ameninţare.

Sondajul a fost realizat în perioada 22 – 26 ianuarie şi se bazează pe 497 de interviuri online cu adulţi din Groenlanda, care are o populaţie de aproximativ 57.000 de locuitori pe o suprafaţă de peste 2 milioane de kilometri pătraţi (80% din aceasta fiind acoperită permanent de gheaţă).

Groenlanda a fost în centrul atenţiei în ultimele săptămâni după declaraţiile lui Trump că achiziţionarea insulei este o necesitate strategică pentru Statele Unite şi că nu exclude acţiuni în forţă sau sancţiuni economice împotriva autorităţilor de la Copenhaga dacă acestea nu acceptă să vândă acest teritoriu.

Atât guvernul regional, cât şi cel danez au insistat în ultimele săptămâni că groenlandezii vor fi cei care îşi vor decide viitorul, dar s-au arătat deschişi către sporirea apărării şi a cooperării economice cu Statele Unite, acordând o atenţie specială bogăţiei minerale a subsolului groenlandez.

Din 2009, Groenlanda se bucură de un nou Statut de Autonomie care îi recunoaşte dreptul la autodeterminare.

Majoritatea partidelor şi a populaţiei sprijină ideea separării de Danemarca, dar jumătate din bugetul insulei depinde de ajutorul anual primit de la Copenhaga.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...