Danemarca, Suedia şi Norvegia își mențin decizia cu privire la suspendarea folosirii vaccinurilor de la AstraZeneca

Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat vineri că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor folosi vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile, iar ca urmare mai multe ţări au reluat utilizarea serului, informează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 19 mart. 2021, 19:06
Danemarca, Suedia şi Norvegia își mențin decizia cu privire la suspendarea folosirii vaccinurilor de la AstraZeneca

”Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, le-a declarat vineri reporterilor Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca.

Mai multe ţări europene au suspendat săptămâna trecută utilizarea serului AstraZeneca ca urmare a semnalării unor cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate.

Vineri, circa 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

”Acest lucru nu schimbă faptul că, în virtutea unui principiu al precauţiei, continuăm suspendarea pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine astfel încât să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin”, a mai afirmat Brostrom.

Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au precizat că o decizie asupra utilizării vaccinului AstraZeneca va fi luată săptămâna viitoare.

Citiți și: Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficace (economica.net)

Până în prezent, Norvegia a semnalat cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a decedat.

O a şasea persoană, care a fost de asemenea inoculată cu serul AstraZeneca, a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

”Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia.

Suedia investighează totodată cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese, deşi autorităţile au afirmat că orice posibilă legătură cu inoculările rămâne incertă.

Citiți și: Italia, Letonia, Lituania și Cipru reiau campania de vaccinare cu serurile de la AstraZeneca (economica.net)

”Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef, arhitectul strategiei de combatere a pandemiei în Suedia fără instituirea unui lockdown.

”Acest lucru înseamnă că este extrem de important să fim capabili să comunicăm clar cum şi de ce continuăm să folosim (vaccinul AstraZeneca)”, a mai precizat acesta.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a precizat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Regatul Unit şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski anunță că SUA și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Zelenski anunță că SUA și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că Statele Unite şi-au reluat livrările de armament către Ucraina, transmite Reuters, relatează Agerpres....
Șeful FBI, Kash Patel, testează loialitatea angajaților insituției față de el cu detectorul de minciuni – surse
Șeful FBI, Kash Patel, testează loialitatea angajaților insituției față de el cu detectorul de minciuni – surse
Sub direcţia lui Kash Patel, agenţii FBI nu mai jură credinţă Americii, ci doar directorului lor. Recurgerea la teste ...
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm salarizarea de activitatea spitalului
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm ...
Premierul Ilie Bolojan a susţinut vineri că salarizarea personalului medical este nevoie să fie legată de activitatea ...
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, pe care le consideră pași esențiali pentru eficientizarea administrației
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, ...
La scurt timp după ce prim-ministrul Ilie Bolojan a prezentat, într-o conferință de presă, măsurile fiscal-bugetare ...