Dănescu, ARB: Băncile au învăţat o lecţie dură în criză
‘Am învăţat o lecţie dură în timp de criză. Ceea ce este dureros în acest moment este că de la bănci se aşteaptă două lucruri: să nu mai aibă neperformanţă şi în acelaşi timp să dea credite, în condiţiile în care acum sunt în insolvenţă una din şapte firme, iar în anii trecuţi vorbeam de una din 30. În prezent doar 2% dintre companii reuşesc să iasă din insolvenţă’, a spus Dănescu, într-o conferinţă referitoare la inovaţiile anului 2014 în banking.
Preşedintele executiv al ARB a arătat că în prezent nivelul insolvenţei a ajuns la 25 de miliarde de euro.
‘E mult, e puţin? Cred că este foarte mult. Se pune întrebarea dacă băncile fac bine că îşi asumă riscuri mari sau fac rău creditând, într-o economie care are nevoie de credite mai mult ca oricând’, a subliniat Dănescu.
Acesta a reamintit că în România activele bancare reprezintă 60% din PIB, faţă de 360% active bancare la nivel european.
Banca Central Europeană a informat, în 26 octombrie, că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, precum şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda şi Portugalia.
Pe lista băncilor din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP şi Bank Of Cyprus.