„Este foarte greu de explicat despre ROBOR şi IRCC. IRCC-ul este o medie de mai multe ROBOR-uri, o medie de mai multe cotaţii interbancare la mai multe termene. ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu, iar astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacţii peste noapte, care este cumva trimis în timp cu şase luni în urmă faţă de termenul când este aplicat. În concluzie, să mă iertaţi că folosesc o metaforă: dacă noi foloseam o dulceaţă dintr-un anumit fruct, ROBOR la trei luni, astăzi corelăm cu creditarea un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final şi care nu are nicio legătură cu piaţa”, a spus Dănescu, în cadrul Forumului Pieţei Financiare.
El a arătat că discuţiile lansate de autorităţi în ultima vreme pe tema dobânzilor bancare au creat foarte multe aşteptări nerealiste pentru românii cu credite, care acum cred că vor plăti rate mai mici.
„Se creează aşteptări care pot fi mai mult sau mai puţin îndeplinite. Până la urmă promisiunea a fost făcută şi a fost o surpriză şi pentru noi, apropo de dialog, că dobânzile în România vor scădea. Politic poţi să faci o astfel de declaraţie, pentru că, privind ca un contabil, ai venituri şi cheltuieli, nu pot să-ţi cresc veniturile, stimate alegător, dar pot să-ţi scad cheltuielile. A fost o promisiune că vor scădea cheltuielile în privinţa dobânzilor. Şi noi am aflat, ca orice cetăţean, din presă lucrurile acestea. S-au creat aşteptări, s-a pus o presiune, apoi s-a recunoscut că nu s-a dialogat cum trebuie, dar această aşteptare a rămas în continuare”, a precizat reprezentantul băncilor.
Potrivit acestuia, interpretarea juriştilor din bănci este că noul indice de referinţă la calculul dobânzii nu se aplică şi creditelor Prima Casă, întrucât în legea specială pentru acest program este vorba despre ROBOR.
„Şi totuşi iată că astăzi se discută de aplicarea la Prima Casă. Şi, la fel, este o aşteptare publică că dobânzile vor scădea, ceea ce duce la o impredictibilitate masivă cu privire la un subiect mai vechi: vă aduceţi aminte de legea plafonării preţurilor? Aceasta a fost respinsă pentru neconstituţionalitate şi ce este acum este o altă formă de a promite anumite preţuri mai scăzute ale unei industrii pentru cetăţeni”, a mai afirmat Dănescu.
La începutul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noul indice referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, care este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.