„Această discuţie cu privire la ROBOR, căutarea unui mecanism cu orice preţ, altul decât cel prezent, poate lăsa impresia că poate aduce un avantaj uneia dintre părţi. (…) Aşa cum a fost ROBOR până acum, ţineţi minte că a fost o perioadă avantajoasă pentru clienţi când a coborât şi apoi a fost o perioadă de urcare. Orice fel de instrument am alege, va fi supus ciclicităţii economice: urcare şi coborâre. Aşa că ceea ce astăzi ni se pare poate favorabil, mâine poate să fie nefavorabil. De aceea avem o atenţie extrem de precisă asupra acestui subiect, să nu creăm aşteptări care să fie înşelate în viitor”, a precizat Dănescu, la Senat, după întâlnirea dintre reprezentanţii băncilor cu preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
El a explicat că „felul în care acţionezi asupra unui alt fel de instrument este şi periculos dacă nu îl calibrezi cum trebuie şi nu înţelegi foarte bine funcţionarea lui”.
Florin Dănescu a subliniat că băncile sunt operatori de piaţă şi nu au nicio influenţă asupra calculului ROBOR.
„Discuţia despre ROBOR se poartă astăzi la nivelul CNSM (Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială – n.r.), între BNR şi Ministerul de Finanţe. Băncile nu trebuie să fie sau nu de acord cât timp nu am niciun fel de influenţă asupra modului în care se calculează şi modul în care se impune implementarea, utilizarea şi funcţionarea ROBOR. De altfel, este o metodă care e folosită la nivel internaţional. (…) Noi suntem nişte operatori de piaţă. Este ca şi cum m-aţi întreba pe mine, ca pieton, dacă îmi plac sau nu regulile de circulaţie. Nu noi le facem”, a declarat Dănescu.
Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că, din discuţiile cu BNR, a rezultat „că există o disponibilitate pentru a reconsidera modul în care se recalculează ROBOR”.