‘Pentru ca un bancomat să fie rentabil, ar necesita 1.500 de tranzacţii pe lună şi realizarea unui venit de minimum 3.000 de lei pe bancomat. În realitate, numai 15-20% din bancomate pot fi profitabile’, a menţionat Dănescu.
Acesta a subliniat că profitabilitatea unui bancomat depinde, printre altele, de locul în care este amplasat şi de numărul de tranzacţii.
‘Costurile unui bancomat sunt cu adevărat mari. (…) Reţeaua de bancomate reprezintă o necesitate, atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi. În concluzie, bancomatele sunt ţinute ca şi cardurile, de exemplu, ca ofertă complementară necesară şi pentru întregirea unui pachet de produse destinat clienţilor. Nu trebuie ca fiecare produs să fie profitabil’, a precizat Dănescu.
Potrivit acestuia, pentru alimentarea unui bancomat, este nevoie de o serie întreagă de proceduri.
‘În primul rând, trebuie găsit numerarul respectiv, care costă. Bancomatele, în general, necesită o calitate aparte a numerarului, a bancnotelor, altfel nu pot fi utilizate sau se pot produce defecţiuni în utilizarea lui. De asemenea, transportul către fiecare bancomat din reţea generează costuri. Este nevoie de o blindată, pază. Sunt costuri cu adevărat mari’, a adăugat preşedintele executiv al ARB.
În prezent, în România, sunt aproximativ 11.000 de bancomate, iar numărul de POS-uri existente în ţară este de 135.500.
La finalul anului 2014, numărul total de carduri valide în circulaţie, cu funcţie de numerar, era de aproximativ 14,5 milioane, din care circa 12,17 milioane cu funcţie de debit, iar 2,3 milioane cu funcţie de credit.