Danezii de la European Energy au obținut avize tehhnice de racordare pentru noi capacități solare și eoliene de 500 MW în România

Investitorul și dezvoltatorul danez de capacități de energie regenerabilă European Energy a obținut avize tehnice de racordare pentru 500 MW de capacități noi solare și eoliene, în diferite zone din țară, iar planurile sale totale de proiecte solare și eoliene în Romania depășesc 1,5 GW, arată compania într-un comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - vin, 05 iul. 2024, 14:25
Danezii de la European Energy au obținut avize tehhnice de racordare pentru noi capacități solare și eoliene de 500 MW în România

European Energy este în curs de obținere a avizelor tehnice de racordare pentru restul de capacități, mai arată comunicatul.

Avizul tehnic de racordare este o etapă esențială în dezvoltarea proiectelor și un pas important spre faza de construcție și punere în funcțiune.

„Pentru noi, România este o piață foarte atractivă. Licitațiile așteptate în schema de sprijin pentru energia  regenerabilă din România, care însumează 5 GW, vor accelera dezvoltarea de noi proiecte de energie eoliană și solară. Dar credem că potențialul real al României este mai mult decât dublul capacității propuse în schemă”, afirmă Ioannis Kalapodas, Seful biroului din Romania al European Energy.

“Obținerea avizelor tehnice de racordare pentru 500 MW înseamnă pentru European Energy un pas înainte spre a deveni lider de piață. România poate demara un nou val  de investiții în energie regenerabilă prin noua schemă de sprijin cu contracte pentru diferență. Dar credem că încurajarea  proiectelor hibride, combinații de solar, eolian și capacități de stocare ar accelera semnificativ creșterea investițiilor în capacități de energie regenerabilă”, mai arată comunicatul.

„România ar avea nevoie în plus și de o reglementare clară a garanțiilor de origine, care ar stimula și încheierea de  acorduri de tip corporate PPA” a adăugat Michael Viberg Pedersen, Vicepreședinte, Director pentru Europa de Sud-Est, European Energy.

La sfârșitul lui 2023, România avea peste 11,7 GW de capacitate de energie regenerabilă instalată, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, amintesc danezii.

European Energy este un dezvoltator și investitor danez în energie regenerabilă, specializat în inginerie, fondat în 2004. Compania este  implicată activ în proiecte de energie solară și eoliană, stocare, hidrogen verde și e-metanol, în toate etapele de proiect, de la dezvoltare la construcție și operare comercială și tehnică.

Pe plan mondial compania are un portofoliu total de 65 GW de proiecte în 25 de țări de pe patru continente și peste 700 de angajați, potrivit propriei descrieri. European Energy dezvoltă și investește în proiecte de energie regenerabilă, combustibili verzi, stocare de energie și capturarea carbonului.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Un nou val de căldură în Balcani
Un nou val de căldură în Balcani
Un nou val de căldură începe să se abată luni asupra Balcanilor, la trei săptămâni după ce precedentul a provocat pene de curent în mai multe ţări din regiune, notează AFP....
Aproape 1.000 de blocuri din București rămân fără apă caldă, din cauza lucrărilor la conducte. Lista zonelor afectate
Aproape 1.000 de blocuri din București rămân fără apă caldă, din cauza lucrărilor la conducte. Lista zonelor afectate
969 de blocuri din București vor rămâne fătă apă caldă în următoarele zile, din cauza lucrărilor de modernizare ...
Guvernul Ungariei vrea să perceapă o „contribuţie pentru apărare” de la multinaţionale, sectorul bancar şi cel energetic
Guvernul Ungariei vrea să perceapă o „contribuţie pentru apărare” de la multinaţionale, sectorul bancar ...
Guvernul Ungariei va solicita o "contribuţie la apărare" din partea băncilor, firmelor energetice şi companiilor multinaţionale ...
Ministerul Finanţelor dă startul unei noi ediţii Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an
Ministerul Finanţelor dă startul unei noi ediţii Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an
Românii pot cumpăra, începând de luni, titluri de stat Tezaur cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% ...