Daniel Apostolache, directorul general CFR Marfă: Activele companiei nu vor fi transferate automat la noua societate Carpatica Feroviar, ci vor fi cumpărate de aceasta

Activele CFR Marfă nu vor fi transferate la noua societate Carpatica Feroviar, ci vor fi achiziţionate de aceasta din urmă printr-o procedură publică legală, a declarat, joi, directorul general al companiei publice de transport feroviar de marfă Daniel Apostolache.
AGERPRES - joi, 07 mart. 2024, 17:13
Daniel Apostolache, directorul general CFR Marfă: Activele companiei nu vor fi transferate automat la noua societate Carpatica Feroviar, ci vor fi cumpărate de aceasta

„Nu se vor transfera către Carpatica Feroviar active de la CFR Marfă, ci vor fi printr-o procedură publică legală achiziţionate de Carpatica Feroviar. CFR Marfă a valorificat bunurile pe care le putea valorifica în concordatul preventiv şi inclusiv cele două nave feribot au fost vândute prin licitaţii publice la Bursa Română de Mărfuri şi astăzi nu mai sunt în patrimoniul CFR Marfă, iar banii obţinuţi prin licitaţie au fost viraţi către furnizorul de ajutor de stat CFR SA, pentru o navă în luna decembrie 2023 şi cea de a doua navă în luna ianuarie 2024. ANAF este în curs de aplicare a măsurii de recuperare a ajutorului de stat prin executare silită şi execută silit parte din patrimoniul excedentar al CFR Marfă care nu face parte din actuala structură de transport şi, aşa cum am spus, la Carpatica Feroviar nu se vor transfera automat de la CFR Marfă active”, a susţinut Apostolache, la dezbaterea publică referitoare la proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Carpatica Feroviar.

Fiecare feribot s-a vândut cu suma de 13,2 milioane de lei, deci 26,4 milioane de lei obţinuţi au fost viraţi către CFR S.A., în baza ajutorului de stat.

Potrivit directorului general, în prezent CFR Marfă foloseşte un parc activ de 8.500 de vagoane şi 270 de locomotive, cu posibilităţi de creştere a acestuia, pentru că sunt vagoane operaţionale până la concurenţa unui număr de 15.000 de vagoane şi 350 de locomotive, care, în funcţie de necesităţi, pot fi alocate într-un timp foarte scurt către transporturi.

În ultimii doi ani, CFR Marfă a înregistrat profit operaţional, cheia succesului fiind eficientizarea procesului de transport, începerea digitalizării proceselor de transport şi urmărirea ca fiecare leu cheltuit să fie recuperat în costul de transport.

„CFR Marfă a încheiat anul 2023 cu un profit operaţional de 114 milioane de lei, anul 2022 cu un profit operaţional de 137 de milioane de lei. Activitatea companiei este o activitate cu o cifră de afaceri în creştere de la an la an în ultimii doi ani. Cifra de afaceri pentru 2023 a fost în creştere cu 14% faţă de 2022, iar în 2022 faţă de 2021 cu 37%. Suntem cu plata la zi către toţi furnizorii de servicii şi furnizorii, iar către ajutorul de stat suntem cu tot ce am semnat eşalonări către CFR SA şi către ANAF. Toate sumele obţinute de ANAF prin executare silită merg în contul ANAF şi se sting din datoriile ajutorului de stat. CFR Marfă nu are datorii curente, nu avem alte plăţi restante din trecut decât cele date din ajutorul de stat”, a precizat Daniel Apostolache.

El a subliniat că redresarea situaţiei companiei din ultimii doi ani s-a datorat eficientizării contractelor şi nu doar contextului geopolitic şi războiului din Ucraina.

„Redresarea CFR Marfă în ultimii doi ani se datorează conducerii şi eficientizării tuturor contractelor şi nu doar a efectului Ucraina sau a contextului geopolitic. Analizarea în profunzime a fiecărui contract şi rentabilizarea acestora a condus la revirimentul CFR Marfă. Strict referitor la transporturile cu Ucraina, pe lângă transporturile militare au fost transporturi de cereale din Ucraina către Portul Constanţa şi transporturi de mărfuri generale, inclusiv produse petroliere, din România – portul Constanţa către Ucraina. În ultimii doi ani cu siguranţă am transportat mai eficient. Avem şi contracte noi obţinute în această perioadă, dar şi contracte la care am renunţat pe motiv că nu erau eficiente. Cheia succesului a fost eficientizarea procesului de transport, începerea digitalizării proceselor de transport şi urmărirea ca fiecare leu cheltuit să fie recuperat în costul de transport”, a adăugat şeful CFR Marfă.

În prezent, viteza medie comercială a unui tren de marfă în România este de 17 km/h.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a organizat joi dezbatere publică privind proiectul de Hotărâre a Guvernului privind înfiinţarea Carpatica Feroviar. Potrivit Notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de HG, societatea va avea obligaţia legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăţilor de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situaţii de criză.

„Însuşi termenul de criză relevă urgenţa ce caracterizează necesitatea asigurării unor astfel de servicii de transport, care, în situaţia imposibilităţii de a le prelua sau refuzului din partea celorlalte companii private de transport, ar genera întârzieri ce pot afecta siguranţa naţională şi a partenerilor externi”, se spune în document.

Noua societate va desfăşura activităţi de interes strategic – ţinând cont de parteneriatele României rezultate din obligaţiile sale internaţionale şi de nevoia de acoperire a transportului de marfă în situaţii de criză şi de interes comercial – fiind o societate cu capital de stat, finanţată din surse proprii, ce va realiza transporturile feroviare de marfă, venind în completarea cerinţelor pieţei de transport feroviar.

„Asigurarea transportului de marfă pe cale ferată reprezintă un serviciu de interes strategic, sincopele în funcţionarea acestuia generează perturbări grave în funcţionarea principalelor ramuri economice de activitate. Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2023 (pandemia Covid-19, criza energetică, alimentară şi a transporturilor, precum şi conflictele din apropierea graniţelor) au accentuat nevoia investiţiilor în sectorul feroviar, respectiv importanţa existenţei unui operator feroviar de stat, apt să execute necondiţionat toate transporturile necesare, conform cerinţelor agreate la nivelul României din UE şi NATO. Statul român are obligaţia de a recupera, cu celeritate, ajutorul de stat declarat ilegal prin Decizia Comisiei Europene C(2020) 1115 final din 24.02.2020 (în continuare, Decizia), acordat Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA (denumit în continuare CFR Marfă). Nerecuperarea urgentă a ajutorului de stat (2,6 miliarde lei + dobânzi) poate conduce la costuri accesorii a căror valoare poate mări considerabil suma declarată ca ajutor de stat. Ţinând cont de situaţia în care se regăseşte CFR Marfă, faţă de care obiectivul principal al statului român este rambursarea ajutorului de stat ilegal şi punerea în aplicare a Deciziei, se creează nevoia înfiinţării unei noi companii viabile de interes strategic, pentru deservirea nevoilor de apărare a ţării. Orice întârziere în adoptarea măsurilor prezentate poate periclita activitatea de transport feroviar de marfă şi poate afecta decisiv industriile direct dependente de resursele deţinute, iar, în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Deciziei C(2020) 1115 final a Comisiei Europene, creşte riscul declanşării procedurii de infringement faţă de statul român”, explică Nota de fundamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit Legii 317/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată de......
Gazprom anunţă creşterea producţiei în 2024, pe fondul majorării vânzărilor către China
Gazprom anunţă creşterea producţiei în 2024, pe fondul majorării vânzărilor către China
Producţia de gaze naturale a Gazprom ar urma să crească anul acesta cu 61 miliarde metri cubi (bcm), la aproximativ 416 ...
Criză Germania – Președintele Steinmeier dizolvă parlamentul şi fixează alegerile pentru 23 februarie
Criză Germania – Președintele Steinmeier dizolvă parlamentul şi fixează alegerile pentru 23 februarie
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a anunţat vineri dizolvarea parlamentului şi a stabilit oficial alegerile ...
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. Cea mai mare comandă – 5.800 de lei
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. ...
Supermarketul online Sezamo a vândut în intervalul 21-26 decembrie cu 15% în plus per coș față de săptămâna anterioară, ...