Daniel Barbu despre înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO: Acum nu avem nicio şansă

Economica.net
21 08. 2013
poza_f7a170_14634600

Daniel Barbu a spus că este optimist în privinţa înscrierii localităţii RoşiaMontană pe lista tentativă UNESCO, însă doar dacă programul de restaurare şi conservare început în zonă va continua.

„Convingerea mea este că dacă ceea ce am văzut astăzi (n.r. – marţi) va continua şi vom avea cu adevărat circa 30 de kilometri de galerie romană, medievală şi tereziană conservaţi, cele 120 de clădiri care sunt destinate să fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospătat şi restituit. Cred că peste circa şapte-zece ani într-adevăr vom putea cu foarte mari şanse să facem un proiect de înscriere pe lista tentativă UNESCO. Aşa cum arată situl acum nu avem nicio şansă. Adică, munca e degeaba„, a spus Barbu.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi membrii Comisiei permanente comune pentru relaţia cu UNESCO a Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au aflat, marţi, într-o vizită la Roşia Montană, având ca scop evaluarea patrimoniului cultural din localitate şi a modului în care acesta ar urma să fie afectat dacă în zonă se realizează noua exploatare minieră.

Printre parlamentarii care l-au însoţi pe Daniel Barbu la Roşia Montană s-au numărat Raluca Turcan, Gabriela Vrânceanu Firea şi Traian Igaş.

Ministrul Culturi şi parlamentarii au vizitat cariera fostei exploatări miniere de la Roşia Montană şi au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, cu primarii din localităţile care ar urma să fie afectate de proiectul minier, dar şi cu reprezentanţii companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation.

Delegaţia a avut o întâlnire şi cu organizaţiile neguvernamentale care sprijină proiectul, precum şi cu reprezentanţii sindicatului angajaţilor. De asemenea, era programată o întâlnire şi cu opozanţii proiectului minier, care însă au refuzat să participe.

Preşedintele Asociaţiei Aurarilor „Alburnus Maior”, Eugen David, a declarat, jurnaliştilor prezenţi la Roşia Montană, că opozanţii au refuzat participarea la întâlnirea cu ministrul Culturii şi cu parlamentarii din Comisia pentru relaţia cu UNESCO pe motiv că întrevederea avea loc într-o clădire care a fost restaurată de compania minieră şi care în viitor ar urma să fie transformată în hotel.

Câteva sute de susţinători, în cea mai mare parte, angajaţi ai companiei miniere s-au adunat în centrul comunei şi au afişat un banner cu mesajul „Mineritul înseamnă locuri de muncă”. Majoritatea celor care au participat la această acţiune erau îmbrăcaţi în salopete de miner şi purtau căşti cu lămpaşe. Aceştia scandau „Salvaţi mineritul” sau „Mineritul înseamnă locuri de muncă” şi îi salutau pe oficialii veniţi în vizită cu „Noroc bun”, salutul folosit de mineri înainte de a intra în mină.

În aceeaşi zonă s-au adunat şi câteva zeci de opozanţi ai proiectului minier, localnici sau tineri membri ai unor organizaţii ecologice care militează împotriva proiectului.