În 5% din probele analizate, laptele este infestat-Ministerul Agriculturii

Un număr de 67 de probe de lapte din cele 1.335 recoltate spre analiză au fost depistate pozitive, adică aveau nivelul de aflatoxină peste cel admis în Uniunea Europeană, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 11:35
În 5% din probele analizate, laptele este infestat-Ministerul Agriculturii

‘Toată această acţiune sanitar-veterinară a avut la bază o certitudine pe care am avut-o în data de 5 martie, când a fost depistată la o fermă din România aflatoxină peste cantitatea admisă la nivel european, de 0,05%. Din data de 7 martie au fost recoltate un număr record de probe pentru analizele din România, de 1.335 (…) Din 1.335 de probe care au fost recoltate în această perioadă, 67 de probe au fost găsite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă în Comunitatea Europeană, de 0,05%. Acest lucru înseamnă aproximativ 5% din numărul total de analize. Vorbim despre 34 probe pozitive pentru aflatoxină care s-au găsit în ferme, cinci probe pozitive în centrele de colectare lapte, opt probe pozitive la automatele de vânzare lapte şi 20 de probe pozitive în unităţile de procesare. Toate aceste cazuri au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft, iar astăzi sunt sigure din punct de vedere al consumului’, a afirmat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuală se ştie foarte clar care sunt fermele cu probleme, precum şi centrele de colectare, iar în câteva zile, se pare că acestea vor putea reîncepe să producă din nou pentru piaţă.

‘Toate cazurile care au fost identificate au fost izolate şi produsele respective au fost oprite de la vânzare înainte de intra la procesare. Tot ceea ce se găseşte pe raft în momentul de faţă este bun din punct de vedere al consumului, nu afectează nicidecum sănătate publică. Ascunderea unor lucruri sub preş nu a reprezentat pentru mine, nici pentru USL o opţiune. Ştim foarte clar care sunt fermele şi centrele de colectare care au avut probleme, nu într-un mod intenţionat, ci involuntar. Astăzi, toate sunt izolate şi probabil că, în câteva zile, toate aceste cazuri izolate vor începe să producă din nou pentru piaţă’, a subliniat Daniel Constantin.

Sute de tone de lapte aruncat

Menţionăm că în această perioadă au fost închise temporar 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud, iar 193 de tone de lapte crud au fost oprite de la procesare sau vânzare către consumatorul final prin automate şi distruse. De asemenea, din depozitele unităţilor de procesare au fost distruse 104 tone de produse lactate, reprezentând 1,66% din producţia lunară a României.
Mai mult, în toate cele 34 deferme la care s-au obţinut rezultate neconforme a fost interzisă livrarea laptelui către unităţile de procesare sau de vânzare directă prn intermediul automatelor. Aceeaşi soartă au avut-o şi cele cinci centre de colectare a laptelui în care s-au obţinut rezultate neconforme, activitatea lor urmând să fie reluată în câteva zile, după ce vor face dovada că laptele pe care îl produc este conform. 

Controale extrem de puţine anul trecut

Potrivit Ministrului Agriculturii controalele efectuate în perioada 7-15 martie anul acesta au făcut parte din cea mai amplă anchetă de acest fel din România. Spre comparaţie, anul trecut Autoritatea Sanitar Veterinară a analizat doar 15 probe de lapte pentru a stabili dacă sunt conforme sau nu cu normele sanitar veterinare în vigoare. Ministrul spune însă că a propus modificări ale modului în care opereaz Autoritatea astfel încât programul de supraveghere să fie mărit.  

Efecte asupra pieţei

Din datele Ministerului de resort, în perioada de la izbucnirea scandalului cu laptele infestat cu aflatoxină şi până în prezent vânzările din acest sector s-au diminuat cu 20-25% şi că importurile nu au crescut şi nici nu consideră că vor creşte. În acest context, Constrantin vrea ca împreună cu procesatorii şi toţi ceilalţi actori din piaţă implicaţi în această industrie să finanţeze campanii de câştigare a încrederii consumatorilor. Daniel Constantin a mai afirmat că există şi o parte benefică a acestui scandal în sensul că procesatorii au început să se doteze cu propria aparatură de verificare a laptelui, iar fermierii au conştientizat pericolul la care se expun care hrănesc animalele cu furaje mucegăite.

Schimbări la vârful  ANSVSA

În urma acestui scandal, Ministrul Agriculturii a anunţat că va demara o anchetă şi în rândul personalului ANSVSA pentru a depista eventuale incompatibilităţi între statutul de angajat al autorităţii şi administrator sau patron al unor companii din industria alimentară. „Este foarte mare această probabilitate (de a găsi angajaţi cu firme în domeniu n.red). Vom face o evaluare a personalului. Cred că sunt multe nereguli. În foarte scurt timp vor ieşi la suprafaţă mulţi anagajaţi sau foşti care au astfel de afaceri”, a declarat Daniel Constrantin. Vlad Mănăstireanu, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare a semnat deja ordinele prin care a schimbat din funcţie 4 salariaţi din conducerea ANSVSA şi 3 inspectori sanitar veterinari pe motiv că au furnizat date care au împiedicat buna desfăşurare a anchetei.

 

Stirea se actualizeaza

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...