Daniel Constantin: În bugetul Ministerului Mediului sunt resurse financiare suficiente pentru ca de la 1 iulie să crească salariile
„Este, de fapt, o aliniere a salariilor pe aceeaşi familie ocupaţională. Din acest punct de vedere, am iniţiat un demers la nivelul Parlamentului, un amendament la Senat, care acum este în Camera Deputaţilor şi sper să treacă. Am analizat, în egală măsură, dacă decizia Curţii Constituţionale dată în decembrie ar putea fi aplicată şi la nivelul Ministerului Mediului. Rămâne ca doamna ministru Graţiela Gavrilescu să decidă, să analizeze dacă pe baza acelei decizii a Curţii Constituţionale se pot mări salariile începând cu 1 ianuarie 2017”, a spus Daniel Constantin.
Acesta a precizat că, în perioada în care a fost ministru al Mediului s-a elaborat Ordinul de ministru privind aceste măriri de salarii, dar rămâne ca noul ministru să decidă dacă din punct de vedere politic este prioritar sau nu ori dacă din punct de vedere legal, după ce va veni şi răspunsul de la Curtea de Conturi, poate să aplice acest ordin, scrie News.ro.
Daniel Constantin a mai spus că, în acest an, sunt 12 programe, cu finanţare de aproape 900 de milioane de lei, unele dintre acestea fiind deja în dezbatere publică.
„Parte din această finanţare venea din Fondul de Mediu, aproximativ 400 de milioane de lei, iar 500 de milioane trebuiau date pe baza unei ordonanţe ce urma să fie aprobată de Guvern, fiind finanţare din tranzacţionarea certificatelor de dioxid de carbon, bani care sunt în Ministerul de Finanţe şi care au mai fost folosiţi în trecut, pentru achiziţionarea de mijloace de transport pentru copiii din zonele care nu au acces la unităţile de învăţământ”, a precizat fostul ministru.
Daniel Constantin a subliniat că, după ce s-a aprobat Legea celor 102 taxe, Fondul de Mediu a avut de suferit, pentru că, din peste un miliard de lei cât a colectat anul trecut, anul acesta, cu eliminarea timbrului de mediu, nu mai colecta decât aproximativ 500 de milioane de lei.
În ce priveşte programul „Rabla”, Daniel Constantin a spus că finanţarea este la acelaşi nivel ca şi anul trecut, noutatea fiind că în acest an începe mult mai devreme, din 24 aprilie putându-se aplica pentru tichetul de 6.500 de lei.
„Anul trecut a fost lansat în iunie, noi l-am pus în dezbatere publică încă din 13 martie şi urmează ca pe 24 aprilie să se finalizeze perioada de dezbatere publică de 45 de zile lucrătoare. Deci, teoretic, din 24 aprilie, cei care vor să aplice, pot beneficia de acel tichet în valoare de 6.500 de lei, putând avea acces şi la eco-bonusuri de 1.500 de lei şi 2.500 de lei, în funcţie de emisiile maşinii. Este un program deja finalizat, în dezbatere publică şi care va fi accesibil la sfârşitul lunii aprilie”, a precizat Constantin.
Despre programul „Rabla Plus”, Daniel Constantin a spus că valoarea tichetului pentru achiziţionarea de autoturisme electrice şi hibrid este dublă faţă de anul trecut, respectiv 45.000 de lei.
„Program a fost lansat în dezbatere publică şi, după 45 de zile, el va fi disponibil, respectiv din 2 mai se poate deja aplica. Bugetul alocat este de 45 milioane de lei, mai mult decât în 2016, putând fi achiziţionate 1.000 de autoturisme electrice”, a mai spus Daniel Constantin.
Fostul ministru al Mediului a precizat că acest program vine la pachet cu o altă măsură, şi anume lansarea de sume nerambursabile pentru cei care vor să facă staţii de încărcare electrică.
Despre programul „Casa Verde”, Daniel Constantin a spus că ghidul acestuia este finalizat 99 la sută şi el poate fi pus în dezbatere publică, iar bugetul a crescut de la 65 de milioane de lei la 80 de milioane de lei, beneficiari fiind persoane fizice, unităţi administrativ-teritoriale, instituţii publice şi instituţii de cult.
„Din păcate, va trebui să se lucreze foarte mult la capacitatea Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru că sunt foarte multe proiecte depuse anul trecut care nu sunt încă evaluate. Capacitatea de acolo nu este suficientă, fie nu sunt distribuţi cum trebuie, fie resursele umane trebuie suplimentate în perioada imediat următoare”, a adăugat fostul ministru al Mediului.
Daniel Constantin a mai spus că programul „Casa Verde Plus” este modificat mult faţă de 2016, bugetul pentru acesta a crescut de la 65 de milioane la 80 de milioane de lei, iar ghidul este finalizat 99% şi poate fi pus la dispoziţie după ce noul ministru al Mediului va veni cu îmbunătăţirile pe care le consideră necesare.
Fostul ministru al Mediului a mai spus că România se confruntă cu două probleme majore, poluarea şi management defectuos al deşeurilor, de aceea a considerat necesar să propună programe de conştientizare a acestor probleme, la care să aibă acces unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile de învăţământ şi organismele nonguvernamentale.
„Acestea pot aplica, pot elabora proiecte, fiecare proiect putând ajunge la 450.000 de lei, ajutând în felul acesta ca populaţia să înţeleagă mai bine efectele unui management defectuos în zona deşeurilor sau efectele fenomenului de poluare în atmosferă”, a mai spus Daniel Constantin.
După datele prezentate de Daniel Constantin a avut loc predarea-primirea mandatului la Ministerul Mediului, care va fi condus de Graţiela Gavrilescu.
Daniel Constantin a fost înlocuit cu Graţiela Gavrilescu la conducerea Ministerului Mediului după ce, în 26 martie, liderii ALDE i-au retras sprijinul politic.