Daniel Constantin: Programul de guvernare al USL este pro-piaţă, pentru crearea de locuri de muncă
‘Avem o deschidere totală faţă de firmele care îşi asumă responsabilitatea pentru crearea de locuri de muncă în România. Buna guvernare înseamnă şi oprirea robinetelor de corupţie politică din care s-a adăpat ani în şir clientela de partid. Trebuie să combatem ideea că ar fi investiţii în interes public sălile de sport în câmp sau telegondole acolo unde nu ninge niciodată. Sunt mulţumit astăzi, după şase luni, că toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse. Toate aceste lucruri s-au întâmplat în condiţiile în care am găsit cel mai mic buget pe care l-a avut agricultura în ultimii 20 de ani’, a declarat Constantin, la evenimentul de lansare a programului de guvernare USL.
Potrivit liderului conservator, primul program ‘cu adevărat important’ pentru a reface infrastructura de irigaţii se află în prezent pe masa negocierilor Guvernului Ponta cu reprezentanţii Comisiei Europene.
Referindu-se la sprijinul direct acordat agricultorilor în funcţie de suprafaţa de teren lucrată, Daniel Constantin a spus că cei care l-au contestat, la mitingul desfăşurat miercuri în Piaţa Victoriei, sunt ‘o parte din cei care anul trecut semnau cu ministrul Tabără tocmai reducerea acestui sprijin’.
‘Comparativ cu anul 2011, când fermierii au primit numai 132 de euro pe hectar, jumătate din fermieri în anul 2012 primesc 176 de euro pe hectar, iar cealaltă jumătate 154 de euro pe hectar. Adevăraţii fermieri vor aprecia în consecinţă eforturile Guvernului USL’, a spus liderul PC.
El a afirmat că USL a redus birocraţia accesării fondurilor europene pe dezvoltare rurală, în prezent o serie de documente şi cerinţe ‘inutile’ fiind eliminate, iar gradul de accesare a fondurilor europene pe dezvoltare rurală în principal este de 52%.
‘Ministerul Agriculturii îşi va atinge şi obiectivul pe care şi l-a fixat în acest an şi anume de a atrage numai pe zona de agricultură 2,5 miliarde euro. Unificare şi întărirea instituţională celor două mari agenţii de plăţi rămâne o prioritate a anului 2013 pentru USL. Facilitatea accesului la fonduri europene, subvenţionarea dobânzilor, anularea proiectelor fără plăţi efectuate şi redistribuirea fondurilor către măsuri mai solicitate. Finanţarea tinerilor fermieri, a micilor fermieri, programe de reconversie în agricultură, sprijin extins pentru zonele defavorizate, dar şi reducerea până în 2014 a decalajelor la plăţile directe faţă de alte state membre reprezintă doar o parte din măsurile pe care le negociem pentru binele agriculturii româneşti’, a adăugat Constantin.
Preşedintele PC a precizat că noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 se află ‘în faza de pregătire’ şi va fi simplificat şi uşor de aplicat.
Potrivit lui Constantin, dezvoltarea satului românesc în ansamblu va rămâne una din cele mai importante provocări ale oricărui program de guvernare, iar infrastructura rurală va constitui un element esenţial în viitorul program naţional de dezvoltare rurală.
Daniel Constantin a subliniat că cercetarea agricolă nu trebuie uitată întrucât reprezintă o necesitate a oricărui program de guvernare ‘serios’ care doreşte să dezvolte agricultura. ‘Pentru USL rămâne o prioritate reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază, cu două obiective: pe de o parte temperarea preţurilor şi pe de alta combaterea evaziunii fiscale’, a precizat Constantin, ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.