‘România are nevoie să găsească noi pieţe de desfacere. În primul rând, este o provocare pentru noi să recâştigăm piaţa internă, dar, odată cu relansarea consumului, creşterea puterii de cumpărare, avem nevoie şi de extinderea pieţelor. O astfel de Agenţie ar putea fi o măsură în sprijinul producătorilor românilor şi a produselor româneşti. Este adevărat că în acest moment legea PPP nu funcţionează chiar aşa cum ne-am dori, dar am încredere că în perioada următoare vom reuşi să venim cu acele modificări legislative care să o facă operaţională. Deschiderea de noi pieţe pentru produsele agroalimentare româneşti reprezintă preocuparea constantă a Ministerului Agriculturii, iar creşterea exporturilor de produse procesate cu valoare adăugată mare a fost inclusă şi în ‘Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung orizont 2020-2030′, care prevede că, până în 2030, ponderea acestor exporturi să fie de 80% din total’, a explicat oficialul MADR la Conferinţa Internaţională Meat&Milk care se desfăşoară la Poiana Braşov.
În data de 16 aprilie a acestui an, Daniel Constantin a anunţat că Ministerul pe care îl conduce lucrează la înfiinţarea unei Agenţii pentru promovarea produselor româneşti, scrie Agerpres.
‘Lucrăm la înfiinţarea unui parteneriat public-privat prin care să înfiinţăm o agenţie pentru promovarea produselor româneşti în alte ţări. Un parteneriat public-privat în care să avem agenţi economici, angajaţi ai ministerului, ai agenţiei, plătiţi din fonduri publice şi private pentru a promova produsele româneşti. Pentru prima dată să fie plătiţi, dincolo de bugetul de stat, şi din ceea ce se încasează pe produsele respective’, a spus Constantin.
Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat un excedent de 28,9 milioane de euro, în primele două luni ale anului 2015, în scădere cu 72% faţă de cele 104,1 milioane de euro raportate în aceeaşi perioadă din 2014.
România a înregistrat în 2014 cel de-al doilea an cu balanţă pozitivă în comerţul cu produse agroalimentare, după o perioadă de peste 20 de ani de deficit în sector.
Excedentul înregistrat în comerţul cu produse agroalimentare a fost de 514,3 milioane de euro, în creştere cu aproape cu 60% faţă de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obţinut la finele lui 2013.