Daniel Crăciun, CEO si fondator al reţelei de optică Lensa, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil, a acordat un interviu pentru Economica.net în care ne-a vorbit despre investiţii, profilurile clienţilor, problemele întâmpinate de companie odată cu extinderea accelerată la nivel naţional, despre preţuri şi valoarea comenzilor făcute de clienţii retailerului de optică.
Amintim că Lensa a avut venituri nete de 58 de milioane de lei în primul semestru al anului 2022, cu 68% mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă a anului 2021.
Economica.net: Care sunt criteriile în funcție de care alegeți oraşele în care urmează să deschideți magazine? Care sunt profilurile orașelor și clienților din orașele în care deschideți magazine Lensa?
Daniel Crăciun: Decizia de a deschide un magazin într-un anumit oraș se bazează întotdeauna pe un mix de indicatori. Ne uităm, în primul rând, la numărul de clienţi deja înregistraţi în platforma Lensa, apoi la comenzile înregistrate în zona respectivă. Magazinul online Lensa.ro este un punct foarte bun de plecare, întrucât a fost lansat în 2013 și avem deja un istoric cu clienţii către care ne îndreptăm atunci când deschidem un magazin fizic în proximitatea lor.
Economica.net: Care sunt profilurile clienţilor (în socio-demografice) magazinelor Lensa? Diferă profilurile clienților Lensa în funcție de orașele în care sunt prezente magazinele?
Daniel Crăciun: Lensa este despre toți cei care doresc să își îmbunătățească performanța vizuală, iar majoritatea clienților noștri provin din mediul urban și au un venit mediu spre mare. Profilul clienților Lensa nu diferă în funcție de oraș, ci în funcție de categoriile de produse. Dacă vorbim despre categoria noastră principală, ochelarii de vedere, atunci ne adresăm unui public matur, cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani. Pentru categoria ochelarilor de soare vizăm un public cu vârste cuprinse între 18 ani și 44 de ani, iar lentilele de contact sunt accesate cel mai des de clienți cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.
Economica.net: Care este valoarea medie a comenzii făcute de clienții magazinelor Lensa? Diferă valoarea medie a comenzii făcute de clienții dvs în funcție de orașele în care sunt localizate magazinele?
Daniel Crăciun: Anul acesta, comanda medie a clienţilor Lensa a fost de aproximativ 350 de lei fără TVA, în creştere cu peste 20% față de valoarea din 2021. Nu există diferențe semnificative între orașele în care suntem prezenți, întrucât preţurile noastre sunt aceleași în toate locaţiile, inclusiv în aplicaţia Lensa şi pe site-ul Lensa.ro, iar comportamentul clienţilor – în special pe categoria ochelarilor de vedere – este similar în toate locațiile.
Economica.net: Cum a evoluat indicatorul valoarea medie a comenzii clienților Lensa în ultimii trei ani?
Daniel Crăciun: Valoarea medie a comenzii înregistrată în ultimii trei ani a fost în creștere constantă și a evoluat de la 195 de lei în 2020, la 335 de lei în 2022.
Economica.net: Ce categorii de produse au cele mai mari ponderi în vânzările Lensa? Cu cât contribuie fiecare dintre ele la vânzările anuale ale firmei?
Daniel Crăciun: În ultimii ani, odată cu expansiunea accelerată a reţelei de magazine, ochelarii de vedere au câştigat o pondere din ce în ce mai mai mare. Astfel, categoria ochelarilor de vedere este în creştere în fiecare an şi este susţinută şi de deschiderea magazinelor noi. În primul semestru din 2022, vânzările ochelarilor de vedere au crescut cu 80% (faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 n. red.). Pe locul al doilea se află ochelarii de soare, ale căror vânzări au crescut în primul semestru din 2022 cu 63%, iar lentilele de contact sunt pe locul al treilea, în creștere cu 40% în aceeași perioadă.
Economica.net: Care e valoarea investiţiilor programate pentru anul 2023 și în ce constau acestea?
Daniel Crăciun: Anul 2023 va fi în continuare un an de expansiune pentru Lensa, dar cel mai probabil vom decelera ușor ritmul față de 2022. Vom continua să investim în lansări de noi magazine și în tehnologie. Este necesară o eficientizare continuă a fluxurilor interne, pentru a putea susține nivelul de scalare dorit. Valoarea investițiilor va varia în funcție de cum vom închide anul 2022, dar și de evoluția întregului context economic din prima parte a anului următor.
Economica.net: Care sunt cele mai mari probleme întâmpinate de compania dumneavoastră în acest an?
Daniel Crăciun: Anul acesta am deschis foarte multe magazine, prin urmare au existat presiuni în toate zonele de business. Din punct de vedere logistic, am fost nevoiți să fim extrem de agili pentru a acoperi volumul ridicat și pentru a aproviziona magazinele în mod constant. De asemenea, a fost necesar să angajăm mult personal, într-un timp scurt. Pe partea de tehnologie, în magazine a fost important să găsim soluții rapide de comunicare, de centralizare a stocurilor și prețurilor produselor, motiv pentru care am dotat magazinele noi deschise cu display-uri digitale, care ne permit să diseminăm informațiile în toate unitățile, în mai puțin de 10 minute.
Economica.net: Câte magazine are în acest moment rețeaua Lensa?
Daniel Crăciun: Rețeaua de magazine Lensa numără în acest moment (la 31 octombrie 2022) 33 de unităţi. Suntem prezenți în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Pitești, Ploiești, Sibiu, Tîrgu Mureș, Arad, Oradea, Bacău, Brăila, Buzău, Suceava, Târgoviște, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Balotești. În București avem şapte magazine, în Cluj-Napoca și Iași – câte două magazine, iar în Constanța am deschis deja trei magazine Lensa.
Economica.net: Câte magazine ați deschis în al doilea semestru din 2022 și în ce orașe?
Daniel Crăciun: Până acum, în cel de-al doilea semestru din 2022 am deschis opt magazine. Dintre acestea, două au fost deschise în București, iar restul în Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Constanța, Cluj-Napoca, Balotești și Timișoara.
Economica.net: Câte magazine urmează să mai deschideți până la finalul anului și în ce orașe? Ce investiție totală implică deschiderile programate pentru finalul acestui an?
Daniel Crăciun: Ne propunem să ajungem la o reţea de 35 de unităţi până la finalul acestui an, aşadar avem în plan, în principiu, să mai deschidem încă două magazine în București. În ceea ce privește investițiile, vom mai aloca circa 240.000 de euro pentru aceste două magazine noi și ne vom extinde echipa cu circa 20 de angajați în zona de offline.