Daniel Gross, CEO Penny: Am remarcat o creștere semnificativă a celor care se orientează către discounteri. Retailerul va deschide 35-40 de magazine în 2024 și face al cincilea centru logistic

Discounterul german Penny a finalizat anul 2023 cu 376 de magazine, ceea ce înseamnă un plus de 40 de unități față de 2022 când lanțul a deschis 36 de supermarketuri, în urma unei investiții de 631 de milioane de lei. Pentru 2024, compania plănuiește inaugurarea a altor 35-40 de magazine și va demara lucrările de construcție la un nou centru logistic, lângă București.
Alina Stanciu - lun, 08 ian. 2024, 21:59
Daniel Gross, CEO Penny: Am remarcat o creștere semnificativă a celor care se orientează către discounteri. Retailerul va deschide 35-40 de magazine în 2024 și face al cincilea centru logistic

România a fost în 2022 campioană la creștere în grupul german REWE, proprietarul discounterului Penny, iar 2023 rezultatele finianciare par a fi „în linie cu ultimii ani”, a declarat pentru Economica Daniel Gross, CEO PENNY România, potrivit căruia și pentru 2024 compania are în plan deschiderea a 35 – 40 de magazine noi, față de 36 inaugurate în 2022.

În plus, în acest an Penny va demara lucrările la cel de-al cincilea centru logistic din țară, situat lângă București, pe un tere pe care l-a achiziționat anul acesta. Până în 2029, retailerul are în plan să ajungă la șase centre logistice față de patru acum și la 619 magazine. În momentul de față, rețeaua Penny este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași.

Așadar, după cum spune managerul companiei, „o bună parte a investițiilor vor merge către noile magazine și noul centru logistic”.

„Ne vom îndrepta eforturile în direcția eficientizării operaționale și, nu în ultimul rând, vom continua să implementăm și să dezvoltăm strategia noastră de sustenabilitate, unde se întâmplă o mulțime de inițiative și proiecte pentru comunitățile din care facem parte”, mai spune managerul care a observat o creștere a interesului românilor pentru discounteri, așa cum este și Penny, pe fondul scăderii puterii de cumpărare.

„În lumina actualului context geo-politic, care ne obligă să examinăm cu atenție direcția pe care o va lua societatea noastră în viitor, având impact atât asupra aspectelor economice, cât și sociale, inflația a persistat în diminuarea puterii de cumpărare a românilor. De asemenea, în continuare am fost expuși la volatilitatea costurilor pentru materii prime, energie și logistică, precum și la creșteri de prețuri din partea furnizorilor. În plus, am remarcat o creștere semnificativă a numărului de consumatori care se orientează către discounteri, aceștia devenind din ce în ce mai ponderați în deciziile lor. În ceea ce ne privește, strategia noastră este clară pentru următorii ani – desigur, suntem atenți la contextul extern și ne adaptăm în funcție de fiecare eveniment sau schimbare care ne afectează și pe noi într-un fel sau altul, dar lucrăm în continuare cu un plan de investiții ambițios care se întinde pe o perioadă de câțiva ani”, apreciază managerul.

Cât despre  2023, Penny spune că a finalizat  anul  cu 376 de magazine, ceea ce înseamnă un plus de 40 de unități față de 2022 când lanțul a deschis 36 de supermarketuri în noul format, în urma aunei investiții de 631 de milioane de lei.

Joi, 21 decembrie,  rețeaua ajunsese la 371 de magazine în România, în condițiile în care în perioada 20-23 decembrie a deschis opt magazine noi în mai multe zone ale țării.

„Suntem în continuare în plin proces de expansiune și putem confirma că anul acesta deschidem mai multe magazine decât anul trecut – vom încheia anul cu aproximativ 376. În 2023 am investit 130 de milioane de euro în 40 de magazine noi, achiziția de terenuri, extinderea depozitului din Bacău, Sistemul de Garanție Returnare (SGR) și digitalizare. În strategia noastră pe termen lung ne-am propus investiții de 1 miliard de euro până în anul 2029. Cât despre afacerile din 2023, nu avem încă cifrele de business pentru acest an, dar putem spune că și pentru anul 2023 ne așteptăm la rezultate foarte bune, în linie cu ultimii ani”, a explicat pentru Economica Daniel Gross.

Continuă investițiile în digitalizare

Tot pentru 2024, compania și-a propus să investească cu prioritate și în digitalizare.

„Încercăm să testăm cât mai multe tehnologii noi, cu precădere în activități care nu pun în valoare oamenii. Noi considerăm că tehnologia ne ajută la simplificarea proceselor, iar oamenii vor rămâne mereu un diferențiator”, explică Daniel Gross.

Până acum, compania a folosit tehnologia în mai multe proiecte de automatizare a proceselor de lucru. Spre exemplu, în parteneriat cu Glovo și Bringo, retailerul oferă servicii de home delievery, monitorizează cozile care se formează la casele de marcat prin soluția Queue Management, are etichete electronice la raft prin sistemele Self-checkout și Smart Your Shelf, contorizează şi monitorizează consumul de energie electrică cu ajutorul Electra și folosește o platformă care facilitează interacţiunea cu angajaţii (Code of Talent Ascendis).

Penny este un concept al grupului german REWE, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua Penny în România este alcătuită din 371 de magazine la nivel național și o echipă de peste 6.500 de angajați.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...