Alături de toți marii retaileri și discounterul german Penny a decis voluntar să negocieze cu procesatorii de lapte reducerea cu minimum 20%, câte 10% fiecare parte, prețul laptelui de proveniență locală care costa înainte de 1 mai peste 7 lei, după cum a fost convenit la o întâlnire a fermierilor, procesatorilor și retailerilor cu premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat de Economica cum resimte această măsură, Daniel Gross, CEO Penny, spune că, în mod normal, prețurile se stabilesc în funcție de cerere și ofertă.
„Sper ca piața să înceapă să funcționeze din nou normal, pentru că noi facem prețurile în funcție de cerere și ofertă, în funcție de piață. Până acum, ani de zile, am funcționat normal, fără excepții. (Acum – n.red.) a fost o situație excepțională și o intervenție, dar în mod normal prețurile se formează liber și eu sper ca în șase luni nu o să mai avem aceeași problemă”, a explicat Gross menționând că Penny nu a fost forțat să reducă prețurile.
„Suntem mereu deschiși dialogului și dacă raționamentul este bun, noi ne adaptăm. Asta facem dintotdeauna în relația cu toți stakeholderii”.
Din informațiile colectate de Consiliul Concurenței din platforma Monitorul Prețurilor reiese faptul că în primele două zile de la intrarea in vigoare a acordului, în rafturile magazinelor există deja reduceri ale prețului laptelui românesc, atât pentru cel de 1,5% grăsime cât și pentru cel de 3,5%. Există situații în care reducerile sunt mai mici, deoarece nu s-au încheiat renegocierile contractelor între retaileri și procesatori.
Din datele instituției, 18 dintre cei 23 de procesatori de lapte din România, respectiv 78%, participă la acordul voluntar temporar pentru reducerea prețului laptelui.
Iată cum au evoluat prețurile, conform unui experiment Economica care a comparat prețurile în același supermarket Mega Image din Sectorul 3 al Capitalei.
Menționăm că alegerea noastră a fost una aleatorie.
Reamintim că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai.
Astfel, reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoție, și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).
Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență. Astfel, acordul trebuie să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%.