Daniel Gross, Penny: Noi am avut deflație, deși am prognozat o mică inflație

02 06. 2024
Daniel Gross

„La noi am avut deflație, ceea ce a provocat unele dificultăți pentru că am planificat o inflație micuță, dar pozitivă. Suntem însă pe un trend bun pe care l-am avut de mai mulți ani și datorită frecvenței ( clienților în magazine n.red). Datorită faptului că avem mult mai mulți clienți , chiar și în magazinele vechi, pentru noi 2024 va fi în continuare un an bun, deși dificil. Estimez că anul ăsta o să rămânem pe o evoluție foarte, foarte bună, de double digit ( creștere peste 10% n.red) în linie cu anii trecuți”, a declarat pentru Economica Daniel Gross, CEO Penny.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în aprilie, indicele prețurilor de consum la mărfurile alimentare a fost de 0,3% față de aprilie 2024, de 2,7% față de decembrie și de 2,07 față de perioada similară a lui 2023.

1% din business-ul Penny, asigurat de mărcile private

Penny, care are un concept de discounter, generează în jur de 1% din cifra de afaceri din mărcile private care acoperă undeva la 30-32% din oferta de la raft. De asemenea, retailerul a lansat în urmă cu patru ani inițiativa 3RO care presupune prezența tot mai mare la  la raft a produselor cu ingredientul principal din România, procesate și ambalate în țara noastră.

În prezent, compania comercializează peste 800 de produse 3RO, dar managementul spune că gama este greu de construit. „Tocmai pentru că focusul nostru este pe 3RO, lucrurile nu se întâmplă așa cum ni le dorim noi”, mai explică Gross potrivit căruia compania va miza tot mai mult și pe zona de CRM (gestionarea relațiilor cu clienții), zonă pe care ” nu a atins-o atât de mult în trecut”).
În ceea ce privește planurile de investiții, ca și în anii trecuți,  Penny și-a planificat pentru 2024 35-40 de deschideri, majoritatea în spații construite de la zero, conform unui standard de magazin, de aproximativ 830 de mp suprafață de vânzare. Acum, în jur de 10% dintre unitățile Penny sunt atipice, pe suprafețe mai micim în spații închiriate.
„Cel puțin eu cred masiv în standard, pentru că standard înseamnă eficient, iar eficient înseamnă până la urmă preț mic la raft. Nu putem să oferim clienților avantajul competitiv dacă noi nu avem excelență operațională. Or, excelența operațională se poate face în magazine pe cât posibil similare în care poți replica foarte ușor procesele”, mau spune Gross.
Investițiile într-un magazin au crescut cu aproximativ 25%
De altfel, având ca strategie expansiunea prin magazine construite de la zero, Penny analizează sau cumpără terenuri cu 3-4 ani înainte de deschiderea oficială a acestora.
„Achiziționăm anual  terenuri pe care să ne dezvoltăm”, mai spune CEO-ul companiei care estimează pentru București și zonele limitrofe cel puțin 100 de magazine Penny, fără a menționa un interval de timp.
Din datele Penny, ultimii ani a adus o relativă stabilitate a prețului pe piața terenurilor, însă, în ultimii doi ani, au crescut semnificativ costurile de construcție, ceea ce a dus la creșterea investițiilor într-un magazin cu aproximativ 25%.
În momentul de față, în jur de 70% dintre magazinele Penny sunt deținute de companie, restul fiind în spații închiriate.

Planurile de expansiune ale Penny vizează investiții de 1 miliard de euro până în 2030, cu scopul de a extinde rețeaua și de a dezvolta competențele logistice.

Penny România a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 8,32 miliarde de lei, reprezentând un avans de 16% față de anul anterior. Compania a investit peste 634 milioane de lei, echivalentul a peste 130 milioane de euro, în extinderea și modernizarea rețelei sale, precum și în extinderea centrului logistic din Bacău.

Penny este operat de grupului german REWE care a deschis primul magazin pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 378 magazine la nivel național și are peste 7.300 de angajați.