Ilinca, Softbinator Technologies: Industria tech poate fi punctul de sprijin pentru relansarea economiei. Recrutarea în IT rămâne o problemă

Industria tech poate fi punctul de sprijin pentru relansarea economiei, prin digitalizarea unor procese sau proiecte din alte sectoare afectate de criză în care digitalizarea joacă un rol important, consideră Daniel Ilinca, CEO Softbinator Technologies, companie specializată în proiecte de R&D în blockchain și inteligență artificială.
Lidia Neagu - mar, 07 apr. 2020, 18:39
Ilinca, Softbinator Technologies: Industria tech poate fi punctul de sprijin pentru relansarea economiei. Recrutarea în IT rămâne o problemă

„Este extrem de important acum ca interacțiunile (cu utilizatori, clienți, parteneri, autorități) și procesele, fie că vorbim despre mediul privat sau administrații publice, să fie posibile prin metode digitale. De asemenea, oamenii au nevoie de acces la informații și date pentru a lua decizii de business sau de politici publice într-un mod informat. Din acest motive, digitalizarea va juca un rol important în această criză.

Va fi o provocare și, în același timp, o oportunitate imensă pentru companiile de tech, iar noi, Softbinator Technologies, suntem pregătiți să susținem aceste eforturi”, a spus Daniel Ilinca într-un interviu pe e-mail pentru ECONOMICA.NET.

Însă, în tot acest proces resursa cea mai importantă o reprezintă oamenii şi, dacă înainte de criza generată de infecţia cu noul coronavirus, industria IT reclama lipsa specialiştilor, după ce perioada dificilă se va încheia, criza talentelor în IT se va acutiza.

„Pentru a reuși, este nevoie de oameni. Dacă înainte de criză companiile de tech aveau probleme în a găsi specialiști, acum, când presiunea pe digitalizare va crește, nevoia de oameni buni în IT va fi și mai mare. Rămâne de văzut dacă metodele de recrutare folosite până acum vor funcționa sau e nevoie să le diversificăm, să reinventăm roata.”

De altfel, compania se află în plin proces de recrutare şi vrea să crească în perioada următoare numărul de specialişti, de la aproape 70, în prezent, la 100 în centrele din București și Constanța. Căută atât poziții de entry level, cât și seniori, pentru proiectele pe care le dezvoltă pentru clienții săi. Din fericire, compania nu înregistrează întârzieri de plăţi, astfel că poate continua angajările. „Suntem norocoși, nu avem întârzieri de plăți, clienții au înțeles că nu putem trece peste această criză decât împreună”.

Cum afectează criza afacerile companiei

Fără îndoială acestă criză a surprins deopotrivă societatea şi mediul de afaceri. Multe firme mici sau mari sunt nevoite să închidă porţile şi să trimită angajaţii în şomaj tehnic, inclusiv Dacia şi Ford, unde lucrează zeci de mii de angajaţi. Cu toate acestea, spre deosebire de alte sectoare ale economiei, domeniul IT este mai protejat.

„Noi suntem ceva mai norocoși, în sensul că domeniul în care activăm ne permite să lucrăm eficient de acasă. Fiind o companie de tehnologie, aveam deja un sistem implementat pentru work-from-home, o parte dintre colegi lucrau remote chiar și înainte de criză, dar am decis să luam decizia de a închide temporar biroul chiar mai devreme decât majoritatea companiilor”.

Compania avea pregătit un plan de business continuity în eventualitatea unor breșe de securitate, pe care l-a adaptat la situația curentă, și astfel, spune că a reușit să se adapteze mai repede decât alte industrii.

„Acest lucru ne-a permis să continuăm proiectele în condiții foarte aproape de normal, ceea ce le comunicam și clienților, pentru a-i asigura că livrările se vor încadra în deadline-urile promise. Majoritatea proiectelor în derulare la Softbinator Technologies sunt pentru clienți internaționali din fintech (digital transformation și soluții bancare), health și edutech, în special în partea de education gaming.

Totuși, vorbim despre un fenomen global, fără precendent, pentru care este dificil de estimat impactul asupra economiei în general și a industriei IT în mod particular. Nu aveam exemple pe care să modelăm răspunsul la criză, deci nu știm cum ne va afecta nici pe noi, nici pe clienții noștri”.

Softbinator Technologies, companie specializată în proiecte de R&D în blockchain și Inteligență Artificială, s-a desprins din Cornerstone Technologies (CST), noua entitate fiind condusă de Daniel Ilinca.

Printre cele mai importante proiecte preluate în portofoliul noii companii se numără Equatorial – platformă de training alături de care Softbinator Technologies dezvoltă soluții gamificate de e-learning, Bittnet – liderul pieței de training în IT din România, TripleMars.com – platformă de e-commerce din Israel, QuickBoard – software și placă de antrenament și monitorizare recuperare fizică, CareersInWhite.com – platformă de recrutare pentru personal medical, LadyFit.ro – platformă online de dietă și monitorizare fitness personalizate, Zillearn – soluție de edutech dedicată pieței din Singapore și alte soluții de fintech bazate pe blockchain precum MoonPay – procesator online de schimb din monedă FIAT în cripto-monede.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...