Daniel Piţurlea, proprietarul Concelex, vrea să dezvolte un proiect mixt cu 300 de apartamente pe două străzi din nordul Bucureștiului

Omul de afaceri Daniel Piţurlea, proprietarul companiei de construcții Concelex, și familia sa vor dezvolta un proiect rezidențial pe străzile București - Târgoviște și Aeroportului din nordul Capitalei, pe două terenuri cu o suprafață totală de 24.000 de mp, care va include 9 blocuri cu înălțimi cuprinse între 3 și 12 etaje, care vor cuprinde în total în jur de 300 poate 500 de apartamente. Momentan, proiectul se află în stadiu incipient, iar investitorul a depus cererea de aprobare a PUZ la Primăria Capitalei. Demararea proiectului va depinde, însă, de pornirea investițiilor publice de infrastructură și edilitare – de la pasajul din zona Mogoșoaia, până la un nou spital de urgență pentru sectorul 1.
Răzvan Zamfir - mar, 13 oct. 2020, 18:32
Daniel Piţurlea, proprietarul Concelex, vrea să dezvolte un proiect mixt cu 300 de apartamente pe două străzi din nordul Bucureștiului

„Putem confirma interesul nostru privind o dezvoltare imobiliară extinsă pe terenul respectiv, dar proiectul și demararea lui depind într-o măsură foarte mare de gradul și viteza de dezvoltare a zonei. În ultima perioadă, au fost anunțate investiții publice masive de infrastructură și edilitare – de la pasajul din zona Mogoșoaia până la un nou spital de urgență pentru sectorul 1.

Tocmai pentru că ne dorim să acționăm în timp real și să răspundem unor nevoi autentice ale pieței, derulăm momentan demersurile birocratice de pre-autorizare ale unui astfel de proiect pentru ca, în momentul în care investițiile menționate se vor concretiza, să putem porni construcția în cel mai scurt timp. Vorbim de un proiect comun, consolidat, ce va cuprinde ambele terenuri. În acest moment, se lucrează la un PUZ care se află în faza finală de aprobare. Conform reglementărilor de aprobare a PUZ-urilor, proiectul a fost supus unei  „dezbateri publice”. Cele două terenuri din zona Aeroportului/ București – Târgoviște sunt în proprietatea familiei Pițurlea, nu există presiunea unei dezvoltări imediate și avem disponibilitatea unei investiții acolo, dar condiționăm investiția de dezvoltarea zonei și, automat, de interes”, spune Daniel Pițurlea.

Citește și: Tranzacţiile cu locuinţe au crescut, în septembrie, cu 4.806 faţă de august 2020

Familia Pițurlea e implicată din 2008-2009 în dezvoltarea imobiliară și a finalizat ansamblul rezidențial Orhideea Gardens, un proiect de peste 100 milioane euro, în zona de centru-vest a Bucureștiului, iar în prezent business-ul privind dezvoltarea imobiliară se axează pe construcția primei faze din ansamblul Arbo Residence, în Mogoșoaia (o asociere între familia Pițurlea și membri ai familiei Erbașu) – un proiect cu 1.000 de apartamente și 100.000 mp suprafață construită, precum și pe Colina Lac, un ansamblu de case la care a demarat recent construcția pentru prima fază, formată din 106 case, în zona de nord a Bucureștiului. Colina Lac va avea, la finalul proiectului dezvoltat în faze aproximativ 400 de unități locative.

„Arbo Residence Mogoșoaia e dezvoltat pe un teren de circa 6 hectare, din Mogoșoaia, la doar 100 de metri de pădure. Terenul pe care se va dezvolta proiectul de case Colina Lac se află tot în zona de nord a Bucureștiului, în imediata apropiere de complexul comercial DN1 Value Center, fostul „Prisma”, având o deschidere de 400 m la DN1 și aproape 1 km la Lacul Ciocovaliștea. În prima fază a proiectului, dezvoltarea se va face pe o suprafață de 30.000 mp, urmând ca, în fazele următoare, să ajungă la 25 hectare”, explică Pițurlea.

Dezvoltarea proiectului nou va depinde de viteza autorităților

Cum familia Pițurlea deține terenurile cu o suprafață totată de peste 24.000 mp de pe șoseaua București-Târgoviște și strada Aeroportului, nu e presată de timp și poate aștepta, așteptând dezvoltarea zonei și finalizarea investițiilor promise de autorități în zonă.

„Suntem într-o fază mult prea timpurie pentru a putea ști momentan o valoare a investiției pentru proiect. Am făcut demersurile pentru obținerea PUZ-ului pentru acest proiect pentru ca, în momentul în care zona va suscita interesul, să putem acționa în cel mai scurt timp. Până în momentul demarării lucrărilor mai este încă o perioadă considerabilă, timp pentru a definitiva proiectul, a eficientiza costurile și, eventual, a stabili o dezvoltare în faze.

Pentru că, atunci când sunt implicate aspect birocratice legate de documentația de urbanism și de autorizare, pot exista decalaje, reveniri sau modificări, am preferat să demarăm procesul acum, când nu există un plan imediat de dezvoltare. În plus, nu ne dorim să avansăm termene de obținere, nefiind în aria noastră de competență și de decizie. Sperăm ca până anul viitor, PUZ-ul să fie aprobat. După obținerea PUZ-ului, vom analiza serios oportunitățile de dezvoltare. Așa cum menționam, chiar și după obținerea autorizației de construcție, nu vom dezvolta speculativ, ci vom analiza din nou gradul de dezvoltare de la momentul respectiv al zonei. Se estimează ca pasajul de la Mogoșoaia să fie finalizat în 2 ani de la startul construcției, pe când noul Spital de Urgență, în 3 ani, dar la procesul de licitare nu a fost încă  anunțat câștigătorul. În aceste condiții, cel mai probabil că mai devreme de 2-3 ani, nu luăm în calcul începerea lucrărilor”, susține Daniel Pițurlea.

Citește și: Topul veniturilor generate de universităţile private: Universitatea Titu Maiorescu rămâne lider detaşat şi încheie 2019 cu marjă de profit de 40%

Omul de afaceri intenționează ca atunci când toate actele vor fi gata să dezvolte în zonă un proiect preponderent rezidențial cu o componentă comercială la parter și o clădire de birouri. PUZ-ul vizează construcția a 9 blocuri cu înălțimi între 3 și 12 etaje.

Conform documentelor cercetate de Economica.net, proiectul va avea un POT maxim de 60%, un CUT maxim de 2,5 și o înălțime de 45 de metri.

Investițiile în piața rezidențială

Deși starea de spirit de pe piața rezidențială după apariția pandemiei s-a modificat, investițiile în apartamente rămân profitabile, iar vânzările și-au revenit după câteva luni de reașezare.

„Nu credem că este o piață în suferință, ci în reorganizare. Clienții deveniseră deja în ultimii ani mai informați, mai conștienți de nevoile lor imobiliare, iar actualul context pandemic nu a făcut decât să le cristalizeze aceste criterii. Dacă analizăm cifrele privind vânzările de locuințe, precum și prețurile din acest an, putem spune că scenariul negativ nu este unul fondat. Piața rezidențială s-a recalibrat în ultimele luni – a scăzut interesul pentru locuințele mai mici și a crescut pentru apartamente mai mari, care pot acomoda și o zonă dedicată de lucru sau de studiu, sau chiar pentru case”, crede Daniel Pițurlea.

De altfel, potrivit ANCPI, în luna septembrie 2020 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 48.568 de imobile, cu 4.806 mai multe față de luna august a anului 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna septembrie a acestui an este cu 1.154 mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea......
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan iau în considerare producția de vehicule unul în fabricile celuilalt, ca parte a planului lor de a aprofunda ...