Daniel Rusen, Microsoft România: În 5 ani vor fi create peste 640.000 de noi locuri de muncă în IT, dar universităţile româneşti nu ţin pasul

În România, în următorii cinci ani vor fi create peste 400.000 de noi locuri de muncă în domeniul tehnologiei. Aceasta înseamnă o creștere de două ori față de ceea ce există în prezent pe piață. Este necesar să se accelereze dezvoltarea abilităților tehnice și digitale pentru a satisface nevoia de specialiști și, în același timp, pentru a accelera dezvoltarea economică a țării, însă nici universităţile, nici companiile nu au încă ritmul pentru a acoperi această nevoie care va veni în viitor, a declarat, la o conferinţă de profil, Daniel Rusen, Marketing and Operations Director, Microsoft.
Lidia Neagu - joi, 22 oct. 2020, 18:28
Daniel Rusen, Microsoft România: În 5 ani vor fi create peste 640.000 de noi locuri de muncă în IT, dar universităţile româneşti nu ţin pasul

Rusen a precizat că în această vară Microsoft şi LinkedIn au derulat un studiu la nivel global, al cărui rezultat a arătat că în urmatorii cinci ani vor apărea în jur de 150 milioane de noi tipuri de locuri de muncă ca urmare a digitalizării accelerate. Dintre acestea, 1 milion vor fi in domeniul confidenţialităţii (datelor), 6 milioane in securitate cibernetică, 20 de milioane în data analysis, machine learning şi inteligenţă artificială, 23 de milioane în cloud şi data roles, şi 98 de milioane în dezvoltare de software.

„Aceasta este o veste bună, iar vestea proastă este că avem nevoie de oameni calificați pentru a ocupa aceste locuri de muncă. În mod specific pentru România, acest număr reprezintă în jur de 645.000 de locuri de muncă în tehnologie nouă. Dacă vă gândiți la România, dacă vă gândiți la forța de muncă din România, avem în jur de 200-250.000 de oameni care sunt în prezent calificați să ocupe locuri de muncă tehnice extrem de avansate – dezvoltatori, analiști de date, experți în securitate cibernetică și alții – în următorul cinci ani acest număr va ajunge la 1 milion”, a spus oficialul Microsoft.

Acesta a adăugat că noile tipuri de locuri de muncă emergente reprezintă o „oportunitate imensă pentru țară”, însă provocarea va fi găsirea oamenilor specializaţi care să le ocupe, în condiţiile în care universităţile nu ţin în prezent pasul cu schimbările tehnologice.

Deci, aceasta este o oportunitate imensă pentru țară și, de asemenea, o provocare imensă pentru a ocupa aceste tipuri de locuri de muncă cu înaltă calificare.

„Aceasta este o veste bună pentru industria IT, deoarece în jur de 20-25% din forța de muncă totală din România se află în IT, ceea ce înseamnă că industria va crește și va accelera foarte rapid în general. Pe de altă parte, este o provocare, deoarece trebuie să ocupăm aceste locuri de muncă și trebuie să construim calificări pentru a le ocupa. Și universitățile curente nu au încă ritmul pentru a acoperi această nevoie care va veni în viitor”, a explicat Daniel Rusen.

În acelaşi timp, continuă Rusen, nici companiile nu investesc pentru a construi acele noi tipuri de competențe pentru angajații lor, bugetele pentru pregătirea acestora fiind pe un trend descrescător.

„Aşadar, avem această nouă oportunitate de a avea multe poziţii deschise în IT şi avem nevoie de aceste poziţii noi pentru a ne accelera transformarea şi industria, dar pe de altă parte, nu avem universităţi care pregătească tinerii şi nici companiile nu investesc pentru a construi aceste noi tipuri de capabilităţi”, a mai spus Daniel Rusen.

Cu toate acestea, foarte multe persoane au căutat de la începutul pandemiei să îşi dezvolte noi competenţe pe cont propriu, în cadrul platformelor Microsoft.

Astfel, platforma Microsoft Learn, a înregistrat o creştere de 475% în luna mai comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Aşadar, această platformă este folosită de cinci ori mai mulţi oameni care doresc să înveţe competenţe noi.

Un alt exemplu este LinkedIn Learning, o altă platformă, însă mai vastă din punct de vedere al competenţelor pe care oferă, a avut de patru ori mai mulţi utilizatori (+382% luna mai 2020 vs mai 2019). 

Una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă multe companii în prezent este criza forţei de muncă. Conform unor rapoarte, citate de Rusen, 30% din locurile de muncă în tehnologie rămân neocupate timp de șase luni.

„Acest lucru se întâmplă şi la Microsoft. Când angajăm pe cineva care se află în zona comercială sau de marketing, putem ocupa postul respectiv într-o lună sau două. Dar atunci când intrăm într-o expertiză tehnologică mai mare și angajăm pe cineva cu capacități tehnologice, poziția respectivă poate rămâne neocupată până la șase luni”, a spus directorul Microsoft România.

65% dintre copiii care urmează acum școala primară vor lucra în locuri de muncă care nu sunt încă inventate

Lipsa de specialişti este valabilă și în România. Într-un sondaj realizat de Microsoft împreună cu IDC pentru companiile care au început sau sunt pe cale să înceapă transformarea digitală și companiile care au rămas în urmă la acest capitol, aproximativ jumătate dintre acestea au declarat că cea mai mare problemă pe care o au în ceea ce privește accelerarea strategiei lor de transformare digitală este faptul că nu au abilitățile adecvate în cadrul companiei pentru a implementa sau accelera strategia respectivă. De asemenea, aproximativ 50% au spus că problemele sunt legate de buget.

„A doua tendință pe care vreau să o evidențiez în ceea ce privește piața de capital uman este legată de creșterea muncii automatizate. Într-un studiu de la Boston Consult au descoperit că aproximativ 70% din locurile de muncă actuale ar putea deveni învechite în următorii 10 ani. Acest lucru este un pic înspăimântător pentru mulți oameni. Un alt studiu condus de Forumul Economic Mondial, a arătat că 65% dintre copiii care urmează acum școala primară vor lucra în locuri de muncă care nu sunt încă inventate. Deci, inovația are acest ritm rapid în care locurile de muncă actuale vor deveni obsolete, iar persoanele care tocmai își încep şcoala ar putea avea un loc de muncă care nu este încă inventat”, a explicat Rusen.

Directorul Microsoft a atras atenţia că în prezent, din cauza ritmului alert al inovării, persoanele care au învăţat deja unele capabilități, trebuie să le reîmprospăteze foarte des de acum înainte.

„Pe vremuri se putea deține această capacitate mai mult de 10 ani. Acum, trebuie să o reîmprospătați mult mai repede, trebuie să va recalificați în 2 până la 5 ani”.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...