Daniel Slăvenie are o experiență de peste 15 ani în marketing digital și antreprenoriat, fiind și investitor și consilier în alte companii. Limitless Agency a fost înființată anul trecut, atunci când MoLoso agency și SEOCupcake, două dintre cele mai mari agenții de marketing online din România, au fuzionat. Daniel Slăvenie a co-fondat prima dintre agențiile enumerate, alături de Cătălin Macovei, în mai 2014, ca agenție de PPC (Pay-Per-Click). MoLoSo Agency administra, la momentul fuziunii, bugete media de peste 40 milioane euro doar în Google Ads (2021), pentru peste 500 de clienți.
Compania a investit deja câteva sute de mii de euro în dezvoltarea unei platforme proprii, urmând să adauge funcționalități noi în funcție de nevoile clienților. Pentru 2023, Limitless Agency estimează o cifră de afaceri de 4 milioane de euro.
”Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de antreprenorii români cu magazine online este lipsa unui plan de afaceri solid încă de la început. Un plan bine stabilit este esențial pentru a stabili direcția și obiectivele afacerii, precum și pentru a identifica potențialele provocări și oportunități. În absența unui plan, antreprenorii pot să se confrunte cu decizii nepregătite și să nu aibă o viziune clară asupra direcției pe care își doresc să o urmeze. În multe cazuri, există o abordare greșită, și anume focusul nu este pe a face business, ci pe a vinde ceva online, ceea ce poate duce la faliment.
De asemenea, mulți antreprenori nu au o viziune pe termen lung și nu își dezvoltă planuri pe termen lung pentru dezvoltarea afacerii lor. Acest lucru poate duce la stagnare sau chiar la eșec în timp, deoarece lipsa unei strategii pe termen lung poate să nu țină pasul cu evoluția pieței și cu schimbările în comportamentul consumatorilor”, explică Daniel Slăvenie.
Aceste greșeli sunt mai pronunțate în cazul magazinelor online start-up pentru că adesea, antreprenorii se concentrează exclusiv pe aspectul vânzărilor online și nu iau în considerare toate elementele esențiale ale construirii unei afaceri durabile. ”Astfel, se axează pe aspectul de a vinde un produs sau un serviciu online, dar nu investesc suficient timp și efort în crearea unei afaceri solide în ansamblu”.
Piața de e-commerce este foarte dinamică, cu tendințe schimbătoare, ceea ce poate fi o provocare pentru antreprenorii din domeniu, însă inteligența artificială ia din ce în ce mai multă amploare și apar tot mai multe tehnologii cu AI pentru ecommerce.
”În lipsa unor analize corecte, este complicat să știi ce se va cumpăra mâine. De aceea este nevoie de soluții automatizate care să analizeze datele interne, produsele, cifrele de vânzări, etc, pentru ca magazinul să ofere exact acele produse care se vând cel mai bine”, continuă Daniel Slăvenie.
Potrivit acestuia, AI-ul poate analiza datele clienților și poate furniza recomandări personalizate, ajutând astfel clienții să găsească produse relevante pentru ei. Pentru vânzători, acest lucru crește șansele de conversie și poate duce la creșterea valorii medii a comenzilor.
”AI-ul ia din ce în ce mai multă amploare și apar tot mai multe tehnologii cu AI pentru ecommerce. Din acest punct de vedere, există și o oportunitate și o provocare. Provocarea este adopția de noi tehnologii în cadrul companiilor, iar oportunitatea este pentru îmbunătățirea fluxurilor și a vânzărilor online. Un exemplu simplu este să analizezi datele din magazinul tău cu AI, pentru a ști exact ce produse să listezi, când și pe ce canal”, adaugă CEO-ul Limitless Agency.
În plus, tehnologiile permit automatizarea campaniilor de marketing, cum ar fi e-mailurile personalizate, campaniile de retargeting și campaniile de promovare. Acest lucru optimizează eficiența și reduce munca manuală, permițând resurselor să fie alocate în mod mai eficient
Alte provocări pentru antreprenorii din ecommerce țin de scăderea numărului de comenzi și vânzări slabe (30%), concurența mare (20%), probleme cu stocurile și furnizorii (16%), lipsa de predictibilitate (11%) și creșterea cheltuielilor (8%), potrivit unui studiu realizat de agenția de marketing digital.
La nivel de piață, se confruntă cu câteva provocări, în special concurență externă crescută și piață suprasaturată (40%), dar și practici neloiale, probleme privind livrările comenzilor și lipsa de personal calificat.
”Aceste provocări pot fi depășite prin investițiile constante în dezvoltarea propriului magazin online și a brandului. Într-un context în care concurența devine tot mai intensă, iar consumatorii sunt din ce în ce mai exigenți, pe lângă diversificarea gamei de produse și implementarea unor automatizări pentru a simplifica procesul de lucru, comercianții online investesc din ce în ce mai mult în campanii de promovare online, în special prin intermediul Google Shopping Ads, Display Ads, Search Ads și, de asemenea, Facebook Ads”, subliniază Slăvenie.
Motivele pentru care românii nu cumpără online
Pentru anul acesta, reprezentantul Limitless Agency estimează că piața va crește cu 10% în România, țara noastră având încă statutul de piață emergentă pentru că vin jucători din afara țării și deschid noi magazine aici.
”Piața de ecommerce crește, însă considerăm că a ajuns la o stabilitate. Totuși, nu putem spune că este matură, pentru că mai este mult loc de creștere. Este în continuare o piață emergentă pentru că vin jucători din afara țării și deschid noi magazine aici. Anul acesta este estimată o creștere în jur de 10% față de anul trecut”.
Însă, deși piața crește anual, România se află încă în urma multor state europene la cumpărăturile online. Unul dintre motivele principale pentru care românii sunt încă reticenți în privința comenzilor online este că vor să vadă produsele înainte să le cumpere. Totodată, nu au încredere că primesc ceea ce au comandat și le este teamă că taxele de transport sunt prea mari, iar, potrivit unui sondaj al agenției, 15% încă nu știu să comande online.
”De asemenea, sunt mulți oameni care nu cumpără online, pentru că nu găsesc informații complete despre produse, imagini, descrieri sau review-uri”, explică reprezentantul Limitless Agency.
În Europa, procentajul cumpărătorilor electronici a crescut de la 55% în 2012 la 75% în 2022, o creștere de 20 de puncte procentuale. Creșterea a fost semnificativă în Estonia (+47pp), Ungaria (+43pp), în Cehia (+41pp) și în România (+40pp, de la 11% în 2012 la 51% în 2022).
”Magazinele online au nevoie să se adapteze atât la cerințele din piață, cât și avansul tehnologic. Este important ca magazinele online să fie customer oriented deoarece cu ajutorul feedback-ului oferit de clienți, pot îmbunătăți calitatea produselor, a serviciilor și, implicit, vânzările”, conchide antreprenorul.