Daniela Kasper, care deţine Avantgarden Immo Invest, prin intermediul căreia a dezvoltat peste 2.000 de apartamente pe piaţa din Braşov, a semnat în decembrie 2015 un parteneriat cu Immochan, divizia de imobiliare a grupului francez Auchan.
Parteneriatul presupune dezvoltarea a 2.300 de apartamente pe terenul fostei platforme industriale Tractorul din oraş, adusă la viaţă în urma unui amplu proces de regenerare urbană.
Cele două companii au în prezent peste 1.000 de apartamente în construcţie. Valoarea investiției pentru cele 1.000 de apartamente, investiție care include și toate lucrările de infrastructură și edilitare pentru regenerarea urbană a circa 28 de hectare din fosta platformă industrială Tractorul, se ridică la 50 de milioane de euro.
Acum, pe şantierul de pe terenul Tractorul sunt 600 de muncitori, angajaţi ai circa 40 de firme.
„Nu sunt toate firmele din Braşov. Oraşul şi-a epuizat de mult resursele, aducem muncitori din toată ţara”, a declarat Daniela Kasper în cadrul unei întâlniri cu presa la Braşov.
Antreprenoarea mai subliniază şi faptul că mulţi muncitori aleg să plece în ţările vestice, acolo unde există aceeaşi problemă ca şi în România, în ceea ce priveşte forţa de muncă, dar şi acelaşi apetit imobiliar.
„Noi nu am produs până acum foarte multă mână calificată. Am produs academicieni, mulţi doctori şi ingineri; de mici îndreptăm copiii în direcţia meseriilor mai uşoare, de birou. Nu am produs meserii de şantier. Ca urmare, cele care sunt, migrează. Şi atunci, altă soluţie ca această ţară să se dezvolte, pentru că e cerinţă mare, în viitorul apropiat, nu o mai văd decât prin aducerea de resurse din alte ţari”, mai spune Kasper.
Salariile în domeniul construcţiilor au crescut. Iar media, este undeva la 3.000 de lei, spuneau recent mai mulţi constructori din Bucureşti.
„E clar că omenii trebuie plătiţi cu minimum salariul mediu pe economie. Cerem şi noi o calitate, avem termene, cerinţele noastre sunt foarte mari şi aceste lucururi nu le obţii cu salarii mici”, mai adaugă Kasper.
Angajaţii celor 40 de firme care lucrează pe şantierul Coresi Avantgarden sunt plătiţi cu salarii 3.000 şi 4.000 de lei. Nici salariile muncitorilor necalificaţi nu sunt de neglijat, mai ales că se găsesc cu greu muncitori care să vrea să lucreze doar cu lopata.
„Muncitorii necalificaţi nu mai lucrează pe salarii mai mici de 2.500-3.000 de lei, iar cei calificaţi, cei foarte buni, câştigă în Roamnia chiar şi peste 1.500 de euro pe lună”, mai adaugă antreprenoarea.
În prezent, Daniela Kasper îşi concentrază toată atenţia şi eforturile spre proiectul Coresi Avantgarden, dezvoltat în parteneriat cu Immochan şi nu se gândeşte să facă noi achiziţii de terenul pentru proiecte viitoare.
„Personal, nu consider necesar să ne hazardăm pe achiziţii de teren la ora actuală, ci ne concentrăm pe poriectele începute cu succes”, spune Daniela Kasper.
La Coresi Avantgarden sunt în construcţie 1.088 de apartamente, iar din cele 41 de blocuri planificate, 26 se află în stadiul de execuţie. Impresionant, pentru piaţa din Braşov, este că 90% din apartamentele care acum se construiesc, au fost vândute.
Atunci când a fost lansat proeictul, preţurile de vânzare au fost de 830 de euro/mp, iar acum acestea se tranzacţionează la 1.050 euro/mp. „Suntem probabi, cel mai scump dezvoltator din zonă, pentru că dezvoltatorii care vând acolo”, şi arată cu mâna spre blocurile aliniate peste drum de centrul comercial Coresi Shopping Resort, „au preţuri de 800 de euro/mp. Dar noi suntem şi cel mai căutat. Noi credem că vindem un Mercedes de bună calitate, la preţ de Skoda Ocravia”, spune Tatian Diaconu, şeful Immochan România.
Daniela Kasper spune că ar vrea să menţină preţurile, şi chiar să le scadă, însă acest lucru nu va fi posibil. Şi asta datorită creşterilor de preţuri la materialele de construcţie. „La anumite materiale, precum fierul, betonul, preţurile au crescut cu 30-50%, iar costul final a crescut, anul acesta, cu cel puţin 15%”, completează antreprenoarea.
Iar acest lucru va duce la creşterea iminenta a costului de construcţie, dar şi a preţului final de achiziţie.
Dacă jumătate din cele 570 de apartamente din prima fază a proiectului Avantgarden Coresi au fost vândute cu credite Prima Casă, din cea de-a doua fază, cu 430 de apartamente, procentul a scăzut la 20-30%.
Daniela Kasper nu cred că oprirea programului Prima Casă ar putea duce la o frânare a sectorului rezidenţial şi vede o piaţă rezidenţială stabilă în Braşov. În mare parte datorită faptului că preţurile oferite de dezvotlatori le permit locuitorilor o rată care să fie apropiată de chirie. Lucrurile se vor dezechilibra atunci când va apărea o diferenţă între costul de construcţie şi costul de achiziţie.