Daniela Tatu-Chiţoiu, cofondator DAHNA, aplicaţie de nutriţie: Vrem să atragem 300.000 euro pentru a continua dezvoltarea și lansarea în SUA

Aplicația românească DAHNA (Diet According to the Healthy Nutritional Approach), deținută de compania locală CardioScience caută finanţare de circa 300.000 euro pentru a continua dezvoltarea prin implementarea unor noi funcționalități, cum ar fi livrarea la domiciliu a listei de ingrediente necesare preparării meniurilor, dar şi pentru extinderea pe piețele externe.
Lidia Neagu - mar, 04 aug. 2020, 18:56
Daniela Tatu-Chiţoiu, cofondator DAHNA, aplicaţie de nutriţie: Vrem să atragem 300.000 euro pentru a continua dezvoltarea și lansarea în SUA

Dezvoltată de doi antreprenori români cu expertiza în domeniul sănătății, Daniela Tatu-Chitoiu și medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu cu o experiență de peste 35 de ani la ATI, aplicaţia DAHNA are acum circa 13.000 de utilizatori, dintre care 10% sunt din afara României.

În perioada următoare, cei doi fondatori sunt în discuții avansate cu mai mulți retaileri mari din România pentru a adăuga livrarea la domiciliu a listei de ingrediente necesare preparării meniurilor DAHNA, iar pe viitor iau în calcul integrarea de meniuri gata preparate în aplicație și, în același timp, extinderea peste granițe, în special pe cea din SUA.

„Am ajuns în momentul în care să luăm finanţare. Avem nevoie de 300.000 de euro pentru a duce aplicaţia acolo unde o vedem noi cel puţin, iar aceasta este o sumă foarte atent planificată. Dar nu o căutăm cu orice preţ. Noi am ales motorul funcţional de creştere prin focusarea pe sănătatea cardiovasculară şi a bolilor asociate şi managementul de bază al greutăţii. Acei finanţatori care nu vor înţele că acestea sunt valori pentru noi la fel de importante precum fluxurile de numerar generate de business-ul în sine, nu cred că va putea face cu noi echipă”, a declarat într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Daniela Tatu-Chiţoiu.

Planul celor doi soţi este să găsească finanţarea până la finele anului pentru a putea demara procesul de dezvoltare, iar o dată încheiat să se poată lansa aplicaţia pe pieţele externe.

„Sunt convinsă că vom găsi partenerii potriviţi pentru a face schimbările tehnice necesare astfel încât aplicaţia să poată avea funcţionalităţi noi”.

Una dintre aceste funcţionalităţi o reprezintă „DAHNA Coin”, un concept care adună riscul cardiovascular redus, economia de bani şi de timp produsă prin utilizarea aplicaţiei într-o anumită perioadă de timp.

„Credem că această modalitate de cuantificare exactă a acestor beneficii poate genera un engagement şi poate conduce către un ataşament mai mare al clienţilor care vor înţelege mai bine care sunt avantajele când vor vedea ce au opţinut folosind această aplicaţie”, spune antreprenoarea.

Ea a explicat că afacerea pe care o conduce are o puternică componentă socială întrucât gestionează probleme de sănătate ale oamenilor prin managementul dietei, iar dieta devine şi o problemă de mediu întrucât persoanele supraponderale au o amprentă de 14 ori mai mare asupra mediului faţă de una cu o greutate normală.

„Dieta a ajuns factul de risc pentru moarte prematură în 2019 devansând fumatul şi drogurile, este o statistică îngrozitoare. Şi devine şi o problemă de mediu. Faptul că o persoană care cântăreşte cu 10 kg în plus faţă de o greutate normală, are impact asupra sănătăţii proprii, dar este şi o problemă socială cu impact asupra mediului. Nu vă daţi seama câte costuri şi că amprenta pe mediu creşte de 14 ori faţă de o persoană cu greutate normală”, spune Daniela Tatu-Chiţoiu.

Cum a început povestea DAHNA: de la un buget de 10.000 de euro la investiţii de 10 ori mai mari

Ideea de a lansa o aplicaţie de nutriţie le-a venit soţilor Tatu-Chițoiu în vara anului 2018 „într-un mod spontan când ieşeam dintr-un supermarket şi am rămas neplăcut impresionaţi de ceea ce aveau celelalte persoane în coşurile alimentare de cumpărături”, povesteşte Daniela Tatu-Chiţoiu.

Au urmat şase luni de documentare, iar la finele anului 2018 cei doi soţi au început să configureze aplicaţia din punct de vedere tehnic pentru ca în vara anului 2019 să o lanseze pe piaţă în forma în care este acum.

Strict tehnic, aplicația DAHNA are la bază profilul metabolic al utilizatorului, configurat în funcție de vârsta, greutatea, înălțimea și sexul utilizatorului. Imediat după ce este creat contul, aplicația îi calculează utilizatorului indicele de masă corporală și numărul de calorii pe care ar trebui să le consume într-o zi ca să slăbească și să aibă o dietă sănătoasă, și îi selectează meniurile recomandate de specialiști din cele 200 de rețete incluse. Fiecare meniu zilnic conține câte o variantă pentru mic dejun, prânz și cină, plus două gustări, dar și rețeta, ingredientele necesare și timpul de preparare. În plus, aplicația conține și un modul de activitate fizică, cu exerciții video pentru niveluri de rezistență diferite realizate de antrenoarea de fitness Diana Stejereanu.

Aplicația are la bază dieta mediteraneeană, recunoscută pentru beneficiile aduse sănătății în general, și care a intrat în 2013 în Patrimoniul UNESCO, drept tezaur universal cu relevanță în sănătate.

Investiţia iniţială a pornit de la 10.000 de euro din surse proprii, apoi s-au mai adăugat şi alte costuri, cum ar fi expertiza, echipa, costul de oportunitate, care au dus investiţia totală la circa 100.000 de euro.

Una dintre provocările de la început de drum a fost găsirea echipei potrivite, explică antreprenoarea.

„Nu înseamnă nici să găseşti rockstars, nici ninjas, este vorba de găsirea unor persoane cu abilităţi potrivite, dar şi expertiză, adică exact acele persoane care se vor adapta şi pentru care este foarte important să te adaptezi la lucru într-o echipă mică pentru că într-un startup nicio zi nu este la fel. Nu a fost uşor, dar i-am găsit, iar acum suntem în total opt oameni în echipă”.

Aplicaţia are o variantă gratuită care conţine publicitate, dar şi una premium, fără anunţuri şi care are un preţ unic 6,99 de euro.

Pentru viitor, pe măsură ce se va dezvolta, aplicaţia va avea si varianta Pro, care va include funcţionalitatea prin care ingrendientele să fie livrate acasă, dar şi varianta Premium, care va include, printre altele, şi funcţionalitatea Coin, precum şi unele noi.

Te-ar mai putea interesa și
Georgienii au protestat de Crăciunul ortodox de rit vechi contra guvernului din Tbilisi, care a suspendat procesul de aderare la UE
Georgienii au protestat de Crăciunul ortodox de rit vechi contra guvernului din Tbilisi, care a suspendat procesul de aderare ...
Mii de georgieni au mărşăluit în faţa Parlamentului în noaptea de luni spre marţi, de Crăciunul ortodox de rit vechi, în cea de-a 40-a zi a unei mişcări de protest la adresa deciziei......
Cutremur în Japonia, lânga Tokyo
Cutremur în Japonia, lânga Tokyo
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs marţi în regiunea insulei Torishima situată în sudul arhipelagului japonez, ...
După ce Joe Biden a respins preluarea US Steel de Nippon Steel, japonezii caută alte oportunități, de găsit doar în SUA sau India
După ce Joe Biden a respins preluarea US Steel de Nippon Steel, japonezii caută alte oportunități, de găsit doar în ...
Nippon Steel este gata să-și extindă operațiunile în SUA și India, în timp ce urmărește creștere și protecție ...
Ucraina (sondaj) – Popularitatea preşedintelui Zelenski, în scădere netă în 2024
Ucraina (sondaj) – Popularitatea preşedintelui Zelenski, în scădere netă în 2024
Ucrainenii sprijină în continuare în marea lor majoritate activitatea preşedintelui Volodimir Zelenski, după aproape ...