Danone obţine aproape două miliarde de dolari după vânzarea participaţiei deţinute la un producător chinez de lactate
Majoritatea veniturilor obţinute în urma tranzacţiei vor fi distribuite acţionarilor, printr-un program de răscumpărare de acţiuni. Detaliile programului vor fi anunţate ulterior, a precizat Danone.
Tranzacţia vine într-un moment în care Danone se află sub presiunea acţionarilor pentru îmbunătăţirea guvernanţei şi a rezultatelor financiare.
Cel mai mare producător mondial de iaurt a anunţat anul trecut că va scoate la vânzare activităţi cu o valoare de 500 de milioane de euro, iar structura managerială va migra spre una concentrată mai mult pe geografie decât pe grupe de produse.
Conducerea grupului francez a avut dificultăţi în a relansa Danone, pe fondul competiţiei de pe piaţa din Europa, dar şi din cauza creşterii preţurilor la lapte şi apariţiei unor noi competitori, precum Chobani în SUA. În 2020, compania a pierdut un sfert din valoarea de piaţă.
Acţiunile Danone înregistrau joi un declin de 0,6% la Bursa de la Paris.
Anul acesta, Emmanuel Faber a fost demis din funcţia de preşedinte director general din cauza divergenţelor cu acţionarii, iar publicaţia franceză Les Echos anunţa săptămâna aceasta că Antoine de Saint-Affrique este favorit pentru a deveni noul şef al Danone. Reprezentanţii grupului francez nu au dorit să comenteze informaţia.
Grupul Danone a demarat investiţia în România în 1996, prin achiziţia fostei unităţi Mioriţa Fundeni. Începând din 2013, Danone România a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include România, Bulgaria, Grecia şi ţările Adriatice, servind o piaţă potenţială de peste 60 de milioane de consumatori.