Daraban, CCIR: Deficitul comercial al României ar putea creşte la 18,5 – 19 miliarde de euro la finele acestui an

Deficitul comercial al României va fi în acest an de 18,5 - 19 miliarde de euro, faţă de 17,3 miliarde de euro anul trecut, a afirmat, marţi, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), într-o dezbatere de specialitate.
Economica.net - mar, 22 sept. 2020, 09:21
Daraban, CCIR: Deficitul comercial al României ar putea creşte la 18,5 - 19 miliarde de euro la finele acestui an

„Avem nişte probleme de strategie economică. Considerăm că sectorul energetic, industria prelucrătoare şi cea alimentară ar trebui să fie priorităţile naţionale şi de aici trebuie să începem să construim. Iar acestea trebuie deservite de infrastructură. Trebuie plecat de la a ne stabili priorităţile”, a spus Daraban.

Potrivit acestuia, România ar trebui să iasă din paradigma exporturilor de bunuri şi să se axeze pe exporturile de servicii.

„Nici nu vreau să mă gândesc cum va suna balanţa comercială a României la sfârşitul anului 2020, mai ales după importurile agresive din perioada pandemiei. Anul trecut am terminat cu 17,3 miliarde de euro, o creştere de 3,3 miliarde de euro în doar 10 ani. Bănuiesc că anul acesta o să-l încheiem undeva pe la 18,5 – 19 miliarde de euro. Acest lucru trebuie să ne pună serios pe gânduri cu privire la promovarea externă a României pe toate palierele”, a susţinut preşedintele CCIR.

El a adăugat că statul ar trebui să înţeleagă că trebuie să delege cât mai mult sectorului privat.

„Aşa e şi cu promovarea externă: ne lăsăm pe mâna unor funcţionari, care, pe de-o parte, vor să meargă cu maşina acasă, iar, pe de altă parte, se uită în calendar să le treacă mandatul de patru ani. Deci cred că aici trebuie schimbată filozofia statului şi, repet, cred că trebuie să ne alegem nişte domenii prioritare pentru care să construim acest proiect de ţară”, a adăugat Daraban.

Trustul de presă DC Media Group a organizat, marţi, dezbaterea online cu titlul „Upgrade România – Planul de repornire a economiei”, în care au fost abordate teme precum bilanţul economic la şase luni de la declanşarea stării de urgenţă, situaţia reală „din teren”, sursele de finanţare pentru economie şi accesarea banilor europeni.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...