Darea în plată protejează debitorii cu probleme şi temperează comportamentul agresiv de creditare – experţi

Legea privind darea în plată reprezintă calea cea dreaptă care trebuie urmată pentru a ajuta cât mai mulţi debitori aflaţi în dificultate financiară, având în vedere că, până în prezent, în România nu a existat o altă lege care să îi sprijine, iar băncile au fost reticente în a veni cu soluţii concrete la problemele acestora, se arată într-o scrisoare transmisă de grupul de experţi al Utilizatorilor de Servicii Financiare (FSUG) comisarilor europeni Jonathan Hill şi Pierre Moscovici.
Economica.net - vin, 06 mai 2016, 11:40
Darea în plată protejează debitorii cu probleme şi temperează comportamentul agresiv de creditare - experţi

Scrisoarea se constituie ca răspuns la cea transmisă de cei doi comisari europeni ministrului român al Finanţelor, Anca Dragu, prin care îşi exprimau îngrijorarea cu privire la efectele negative pe care Legea dării în plată le va avea asupra economiei româneşti.

‘În ultimii ani, nu a existat nicio măsură legislativă care să ajute românii aflaţi în dificultate financiară. Băncile au fost reticente în a negocia şi în a oferi soluţii convenabile clienţilor afectaţi de povara financiară. De aceea, credem că Legea privind darea în plată adoptată în România este foarte necesară şi reprezintă o cale dreaptă, progresivă şi eficientă pentru a ajuta un număr cât mai mare de debitori cu probleme financiare’, se arată în documentul FSUG.

Scrisoarea face referire şi la rezultatele studiului realizat de London Economics (LE) pentru Grupul de experţi al utilizatorilor de servicii financiare (FSUG), intitulat ‘Mijloace de protecţie a consumatorilor aflaţi în dificultate financiară: falimentul personal, darea în plată şi restricţii pentru practicile abuzive ale firmelor de colectare de creanţe’.

‘Studiul prezintă o serie de măsuri concrete pentru sprijinirea debitorilor aflaţi în dificultate financiară. Aşa cum am menţionat şi în documentul de poziţie asupra studiului, noi susţinem poziţia potrivit căreia darea în plată oferă consumatorilor beneficii mai importante decât sistemul în care s-au aflat până acum debitorii români, respectiv lipsa posibilităţii de a-şi reduce datoria la bancă. Din păcate, aceasta este situaţia tristă în care debitorii români se află în prezent. Darea în plată nu numai că le oferă protecţie celor care nu îşi mai pot plăti datoria dar, în opinia noastră, poate, de asemenea, să determine o disciplină sporită pe piaţă care să tempereze comportamentul agresiv şi periculos de creditare’, se menţionează în documentul citat.

Potrivit acestuia, utilizatorii români de servicii financiare au fost unii dintre cei mai afectaţi de supra-îndatorare din Uniunea Europeană.

‘Aşa cum colegii noştri din România au menţionat în repetate rânduri, situaţia utilizatorilor români de servicii financiare a fost una dintre cele mai dificile din Uniunea Europeană. În ciuda nivelul foarte redus al veniturilor în România, aceştia au plătit unele dintre cele mai mari dobânzi la credite din Uniunea Europeană. În plus, consumatorii au fost supuşi unor clauze abuzive şi practici comerciale incorecte prin contractul de credit. Nu este o coincidenţă faptul că românii au fost unii dintre cei mai afectaţi de creditele în franci elveţieni, care au fost vândute în mod agresiv de bănci înainte de criză’, subliniază FSUG.

Potrivit autorilor, o copie a scrisorii a fost transmisă şi comisarului european pentru justiţie şi consumatori, Vera Jourova, preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Documentul FSUG a fost transmis şi în scop de susţinere a demersului similar derulat de patru organizaţii care reprezintă interesele consumatorilor şi utilizatorilor de servicii financiare în Europa (AURSF – România, Better Finance, BEUC şi COFACE)

FSUG este un grup de 20 experţi din statele membre UE, care consiliază Comisia Europeană în pregătirea reglementărilor care afectează utilizatorii de servicii financiare, oferă feedback în legătură cu implementarea practică a acestor reglementări şi furnizează Comisiei exemple de probleme majore cu care se confruntă utilizatorii de servicii financiare din statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Un nou an a început, ceea ce înseamnă că noile smartphone-uri vor apărea în curând, deoarece producătorii se pregătesc să lanseze modele noi care să înlocuiască cele mai bune telefoane......
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată pe această piață
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată ...
Transelectrica arată că, la data de 1 ianuarie 2025, instalațiile de stocare a energiei electrice în baterii totalizau ...
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului ...
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale ...