Darian: Deşi piaţa rezidenţială a avut un trend pozitiv, rămâne una fragilă. Cu cât au scăzut preţurile

07 08. 2014
bloc_98846200

„Evoluţia din prima jumătate a anului 2014 demonstrează însă o tendinţa de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor poziţionându-se aproape de minim, asistând în aceeaşi perioadă şi la situaţii în care preţurile locuinţelor au înregistrat creşteri.

Îmbunătăţirea accesului la creditele imobiliare, coroborat cu scăderile de preţ aplicate de dezvoltatorii de locuinţe în ultimii ani au condus la o revenire vizibilă a vânzărilor de apartamente nou construite. Estimăm că îmbunătăţirea cererii va aduce o premieră pe piaţa locativă modernă, asistând în cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar”, a declarat într-un raport Adrian Crivii, preşedintele Darian.

În analiză se mai arată că deşi piaţa a avut un trend pozitiv, piața imobiliară rămâne în continuare una fragilă mai ales că, în situația nefericită a unui nou crash imobiliar global (vehiculat tot mai mult în ultima perioadă), datorită ponderii mari a băncilor străine în cadrul sistemului financiar național, România nu ar putea fi ferită întotalitate de efectele ce decurg din acesta. „O veste bună ar fi totuși că expunerea pieței imobiliare autohtone nu ar fi la fel de mare ca în 2008, ca urmare a scăderii masive a prețurilor în decursul celor 6 ani”, se mai arată în alaliza Darian.

Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor noi 

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 33%. În decursul ultimului a,  scăderea a fost de doar 0,7%, preţul mediu unitar la nivel naţional în primul semestrul al acestui an a fost de 757 euro/mp. În ultimile şase luni s-a înregistrat o tendinţă de ușoară apreciere a preţurilor, deși această creștere a fost prea puțin simțită de participanții pe piața rezidențială.

Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor vechi 

Cele mai mari preţuri la apartamentele vechi rămân cele din Bucureşti, cu o valore medie de 956 euro/mp. Capitala este urmată într-un top cinci de Cluj-Napoca (932 euro/mp), Timişoara (860 euro/mp), Constanţa (839 euro/mp), Oradea (823 euro/mp).

La polul opus, cele mai ieftine apartamente sunt cele din Alexandria: 420 de euro/mp, urmat de Sfântu Gheorghe (425 euro/mp), Reşita (449 euro/mp), Giurgiu (473 euro/mp) şi Baia Mare (478/mp).