Dascălii s-au alăturat protestului din Piaţa Universităţii VIDEO

Economica.net
20 01. 2012

UPDATE, ora 16.03 Dascălii şi-au început marşul către Piaţa Universităţii, după ce au cerut demisia ministrului Educaţiei, dar şi pe cele ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc.

UPDATE, ora 15.20 Dascălii cer demisia ministrului Daniel Funeriu. Ei au venit la MECTS cu pancarte cu mesaje precum „Un coleg de gen neutru a distrus învăţământul” sau „Ruşine Funeriu, ruşine Funeriu, ruşine Funeriu”. „Vai de tine Românie/ Stat de drept în agonie/ Condusă de mitocani, de slugoi şi hoţomani/ Noi avem nevoi/ Viermii sunteţi voi/ Aţi tot furat/ Nu v-aţi săturat?”, „Suntem profesori şi dorim să educăm, nu să cerşim”, sunt alte mesaje afişate de protestatari.

UPDATE, ora 15.15 Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, aflat la Sibiu la o întâlnire cu profesorii, exclude varianta întocmirii de liste cu dascălii care participă la protestul de vineri: „Este exclus! Dreptul la liberă exprimare s-a câştigat prin sânge în România şi exclud acest lucru. Dacă cineva din sistemul de învăţământ ar îndrăzni să nu respecte legea, vă asigur că va fi sancţionat foarte drastic”.

UPDATE, ora 15.00 Peste o sută de sindicalişti din învăţământ protestează în faţa Ministerului Educaţiei. La protest sunt aşteptaţi în jur de 150 de dascăli nemulţumiţi de salarii şi de legea educaţiei.

Trei sindicate din învăţământ vor picheta, timp de o oră, Ministerul Educaţiei. Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Spiru Haret, dar şi ai Federaţiei Educaţiei Naţionale speră ca mesajul lor să se facă auzit măcar acum. „În decembrie am pichetat timp de 15 zile ministerul Educaţiei, fără niciun rezultat. Sperăm că acum, coroborat cu ce se întâmplă la Universitate, vom avea şanse mai mari”, spune Liviu Pop, secretarul general al FSLI.

După acţiunea de pichetare, profesorii se vor alătura şi ei protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Există însă informaţii că mai multe inspectorate, printre care cel din Sectorul 5, ar fi cerut directorilor de instituţii de învăţământ să monitorizeze televizoarele şi să întocmească liste cu profesorii care participă la proteste. „Este impardonabil. Dacă există dovezi, este un abuz în funcţie al inspectorului respectiv pentru că nu scrie nicăieri să monitorizăm activitatea profesorilor în afara orelor de curs”, a afirmat Liviu Pop.

„Am cerut liste doar pentru cultura mea generală. Mă interesa ca ai noştri colegi să nu plece din timpul orelor”, a explicat Dana Voinea, inspector în cardul Inspectoratului Şcolar Sector 5.

„Ieşim în stradă pentru a  pentru a  reaminti că problema învăţământului este una acută, să ne solidarizăm  cu «colegii» din Piaţa Universităţii”, a menţionat secretarul general al FSLI. Printre nemulţumirile profesorilor se numără salariile mici şi imposibilitatea de a recupera cei 25% tăiaţi prin Legea 118/2011

Zeci de profesori s-au adunat până la această oră în faţa Ministerului Educaşiei, unde sunt aşteptate în jur de 150 de persoane. În jurul orei 16.00 profesorii ar urma să plece către Piaţa Universităţii.