Economist șef BCR: Euro va fi 5 lei la final de an, inflația sare de 15% în iunie. Unde va fi economia României anul viitor?

12 06. 2022
ciprian dascalu

Inflația IPC a accelerat la 14,49% în mai de la 13,76%  în aprilie, chiar peste mediana de 14,40% stabilită de sondajul Bloomberg şi sub previziunile BCR Erste Bank de 14,67%. Analiza BCR, coordonată de Ciprian Dascălu, economist şef al băncii, arată că BNR şi-a ajustat paşii de majorare a dobânzii de politică monetară în aşa fel încât diferenţialul dintre dobânda cheie a României faţă de cel al Poloniei să rămână neschimbat.

În actualul context, „Vedem rata dobânzii de politică monetară să ajungă până la 5,50% la sfârșitul anului și 6,50% pentru facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant pentru un management strict al lichidității. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus că vede IPC și rata dobânzii cheie convergente spre 5,0%”, arată Ciprian Dascălu.

După ce BNR și-a majorat rata cheie cu 75 pb, reprezentanţii BCR se aşteaptă ca BNR să majoreze cu o valoare egală dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 iulie. „BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului. Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu.

Analiza macroeconomică vede IPC la 12,8% până la sfârșitul anului, după ce va fi atins vârful de puțin peste 15% în iunie și va scădea la 7,0% până la sfârşitul anului 2023. Prognoza de inflație a BNR este de 12,5% și 6,7% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023. „Noi ne așteaptăm la presiuni inflaționiste subiacente mai persistente și estimează că inflația de bază va ajunge la 11,7% în decembrie 2022, scăzând la 7,2% până la sfârșitul lui 2023 și menținându-se peste intervalul țintă al BNR pe toată perioada …urmatoarelor  opt trimestre. BNR vede IPC de bază la 10,9% și 4,8% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023”, arată BCR.

După datele privind PIB-ul din trimestrul 1 din 2022, BNR va revizui probabil în sus prognoza privind inflația de bază odată, cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei programat în luna august.

Inflația alimentară a crescut la 14,25% a/a în mai, de la 13,54% a/a în aprilie, determinată de alimente proaspete. Preturi non-alimentare a accelerat în continuare la 17,18% a/a, de la 16,35% a/a, pe fondul prețurilor mai mari la combustibil și tutun. Servicii prețurile au crescut la 7,47% a/a/ în mai față de 7,11% a/a anterior. Inflația IPC vs rata cheie și perspectivele BNR