Bucureştiul a lăsat mult în urmă Berlinul, a depăşit la PIB Helsinki şi deja aleargă Viena – date Eurostat

PIB-ul pe cap de locuitor la standardul puterii de cumpărare (PPS) al regiunii Bucureşti - Ilfov a depăşit 144% din media Uniunii Europene. Capitala României a lăsat mult în urmă Berlinul, a depăşit Helsinki şi se apropie rapid de Viena, după ultimele date calculate de Comisia Europeană. Restul României apare ca o paragină.
Ionut Tudorica - lun, 25 mart. 2019, 19:31
Bucureştiul a lăsat mult în urmă Berlinul, a depăşit la PIB Helsinki şi deja aleargă Viena - date Eurostat

Bucureştiul are un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare floosită de Eurostat de 43.200 de euro, ajungând la 144% din media UE 28, arată ultima statistică emisă de Comisia Europeană anul acesta, care conţine datele finale pe 2017.

Regiunea Berlin are un PIB pe cap de locuitor PPS de doar 35.500 de euro.

În imediata vecinătate, sub Bucureşti, se află Budapesta, cu un PIB per capita de 41.900, sau 139% din PIB-ul Uniunii.

La mică dinstanţă de Capitala României se află Viena, cu 45.200 de euro pe cap de locuitor (151% din media UE). Capitala Austriei abia ce a fost depăşită de Varşovia, cu 45.700  euro pe capitaţie.

Helsinki este un alt mare oraş pe care Bucureştiul l-a depăşit. Cea mai prosperă zonă din Finlanda atinge doar 42.400 euro pe cap de locuitor PPS. Ne-am oprit la comparaţia cu capitalele, altfel, Bucureştiul depăşeşte foarte multe regiuni din Europa de Vest.

România este Europa doar în Bucureşti

Există o diferenţă extrem de mare între Capitală şi restul ţării. Dacă Bucureştiul se bate cu granzii Europei la bunăstare, România, per total, este la coada Uniunii, cu un PIB pe cap de locuitor PPS de doar 18.800 de euro, atingând doar 63% din media UE.

Nicio regiune de dezvoltare din România nu depăşeşte media naţională, care e trasă în sus puternic de Capitală. Din restul ţării, maximul este atins de regiunea Centru, cu doar 17.900 de euro pe cap de locuitor.

Cel mai rău stă regiunea Moldovei, cu un PIB per capita PPS de doar 11.600 euro, 39% din media europeană. Este una dintre cele mai sărace zone din UE, sub ea fiind doar trei regiuni din Bulgaria. Nord-Vestul Bulgariei, de exemplu, nu depăşeşte 31% din media UE, fiind şi cea mai săracă zonă din UE.

Dezechilibrul între Capitală şi restul zonelor ţării este însă perpetuat în toate ţările Europei de Est. Situaţii similare se găsesc şi în Ungaria, Polonia şi Slovacia, însă nu de asemenea anvergură.

Tabelul de mai jos arată diferenţa dintre maximele şi minimele obţinute de o ţară în regiunile ei. Ţările din Europa de est dovedesc că au discrepanţe mari de dezvoltare mari între regiuni.

 

 

Cei mai bogaţi pleacă din UE

Cea mai bogată zonă din Uniunea Europeană  este în Marea Britanie, care se pregăteşte să iasă din Uniune, operaţiune mai cunoscută ca Brexit. Regiunea Inner London – West are un PIB per capita PPS de nu mai puţin de 188.000 de euro, care înseamnă 626% din media UE.

Ce înseamnă PIB per capita PPS

Produsul intern brut (PIB) este o unitate de măsură pentru activitatea economică. Este definită ca valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse, fără valoarea oricăror bunuri sau servicii utilizate la crearea lor. Indicele de volum al PIB pe cap de locuitor în Standardul de Puterii de Cumpărare (PPS) este exprimat în raport cu media Uniunii Europene (UE28) stabilită la 100. Dacă indicele unei țări este mai mare de 100, nivelul PIB pe cap de locuitor al acestei țări este mai mare decât media UE și invers. Cifrele de bază sunt exprimate în PPS, adică o monedă comună care elimină diferențele dintre nivelurile prețurilor între țări, permițând comparații semnificative ale volumului PIB între țări. Rețineți că indicele, calculat din cifrele PPS și exprimat în raport cu UE28 = 100, este destinat mai degrabă comparării mai multor țări, decât comparațiilor temporale. 

Găsiţi aici tabelul detaliat al PIUB regionale pe cap de locuitor la PPS calculat de Eurostat în Februarie anul acesta.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...