Acest acord-cadru vizează transferurile transatlantice de date cu caracter personal (nume, adresă sau cazier judiciar), efectuate pentru a preveni sau detecta infracţiuni penale, efectuarea de anchete şi urmăriri.
‘După şase ani de negocieri, am adus la un nou nivel protecţia datelor în schimburile cu SUA’, a afirmat eurodeputatul însărcinat cu acest dosar, Jan Philipp Albrecht (Verzi), apreciind că ‘drepturile fundamentale ale cetăţenilor vor fi protejate mai bine decât în prezent printr-o simplă recunoaştere reciprocă a unor norme puţin crescute’.
Acest acord, pe care deputaţii l-au aprobat cu o largă majoritate de voturi (481 voturi pentru, 75 de voturi împotrivă, 88 de abţineri), stabileşte în special un cadru legal pentru activităţile de control ale autorităţilor pentru protejarea datelor, garanţii pentru respectarea drepturilor fundamentale.
Aceste drepturi includ în special pentru europeni ca şi pentru americani dreptul de a fi informaţi în caz de violare în materie de securitate a datelor lor, de a putea cere rectificarea unor informaţii incorecte sau de a face recurs în justiţie.
Sursa: AGERPRES