Site-ul a înregistrat peste 22 de milioane de accesări în numai patru ore, de la aproape două milioane de utilizatori în mod obişnuit, a declarat Miriam Kleiman, purtătoare de cuvânt a Arhivelor.
Guvernul a făcut publice datele recensământului după expirarea a 72 de ani de confidenţialitate. Pentru a proteja caracterul privat al datelor, detaliile de identificare ale celor recenzaţi au avut, prin lege, statut de secret de stat pe o perioadă ce reprezenta la acea vreme durata medie de viaţă a unui american, respectiv 72 de ani, scrie Agerpres.
Informaţiile statistice din 1940 au fost utilizate pentru a determina numărul de locuri din Congres, pentru a calcula tendinţele populaţiei şi pentru a evalua eficacitatea programelor economice. Informaţiile brute obţinute din recensământul din 1940 ofereau detalii despre identitate, nivelul educaţiei şi al salarizării, provenienţa şi la ce războaie participaseră persoanele recenzate – o premieră în procedura de realizare a recensămintelor în SUA.
Este cel mai mare volum de informaţii publicate online de Arhivele Naţionale Americane. Desecretizarea acestor informaţii private permite americanilor să afle detalii despre trecutul lor. Accesul la aceste date va fi liber şi deschis pentru oricine pe Internet. Din persoanele recenzate în 1940, al căror număr a fost stabilit la 132 de milioane, 21 de milioane sunt încă în viaţă.
Recensământul a fost făcut după un deceniu în care zeci de milioane de oameni au trăit experienţa şomajului în masă şi a revoltelor sociale, când naţiunea încerca cu disperare să iasă din marea criză economică, iar vuietul războiului mondial se făcea auzit din străinătate.
Apărătorii vieţii private s-au opus publicării unui asemenea volum de informaţii personale despre persoane aflate în viaţă.
Recensământul Statelor Unite ale Americii din 1940 a fost cel de-al şaisprezecelea din recensămintele efectuate o dată la zece ani în Statele Unite ale Americii