Raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut al celei de a doua mari economii a lumii ajuns la 251% la finele lunii iunie 2014, în creştere faţă de 147% din PIB la sfârşitul lui 2008, potrivit unei noi estimări a băncii Standard Chartered.
Financial Times avertizează că această creştere rapidă a datoriei este mult mai îngrijorătoare decât nivelul absolut al acesteia, având în vedere că o expansiune de asemenea magnitudine într-o perioadă scurtă de timp a fost urmată, aproape întotdeauna, de o perioadă de turbulenţe financiare în alte economii.
‘Actualul nivel al datoriei Chinei este deja foarte mare, potrivit standardelor pentru pieţele emergente, şi puţinele economii care au datorii mai mari sunt toate economii cu venituri mari’, a avertizat Chen Long, economist la firma de consultanţă Gavekal Dragonomics.
‘Cu alte cuvinte, China a devenit o ţară îndatorată înainte de a deveni o ţară bogată’, a adăugat Chen Long.
În comparaţie, la finele anului trecut, datoria totală a SUA era echivalentă cu 260% din PIB, în timp ce în cazul Marii Britanii era de 277% din PIB. Pe primul loc în lume este Japonia, ţară ale cărei datorii sunt echivalente cu 415% din PIB, susţine Standard Chartered.
Factorii de decizie din China avertizează de mai mulţi ani că o combinaţie între încetinirea ritmului de creştere şi dependenţa crescută de datorii este nesustenabilă şi a condus la alocări greşite de capital. După criza financiară globală din 2008, China s-a bazat masiv pe împrumut pentru a stimula creşterea, însă ritmul accelerat de majorare a creditului ar provoca îngrijorări în rândul investitorilor, în condiţiile în care acumularea rapidă a datoriilor a semnalat declanşarea unor crize financiare în alte economii.
Această dependenţă crescută de credit nu dă semne de inversare, în condiţiile în care raportul datorie-PIB a crescut cu 17 puncte procentuale numai în ultimele şase luni, comparativ cu o creştere de 20 de puncte procentuale pe întreg parcursul anului trecut. În loc să ţină sub control creşterea creditului, guvernul de la Beijing a lăsat-o să accelereze din cauza îngrijorărilor că o încetinire ar putea provoca o aterizare dură a economiei.
În pofida boom-ului creditului în ultimii ani, ritmul de creştere economică al Chinei a încetinit de la 14,2% în 2007 la 7,5% în a doua jumătate a acestui an.