Datoria publică a SUA, la un nivel dificil de depășit. Când ar trebui să se îngrijoreze investitorii?

Datoria publică a Statelor Unite ale Americii a depășit pragul de 35 de trilioane de dolari, ceea ce nu reprezintă o surpriză, însă situația este una peste care va fi dificil de trecut și care ar putea afecta, în timp, piața și ratele dobânzilor, arată analiștii XTB, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.
XTB Polonia - vin, 02 aug. 2024, 16:30
Datoria publică a SUA, la un nivel dificil de depășit. Când ar trebui să se îngrijoreze investitorii?

De fapt, în ceea ce privește datoria SUA, nu este important nivelul în sine al datoriei, ci relația cu PIB-ul. Cu alte cuvinte, reducerea datoriei de la nivelul actual va fi un demers foarte dificil și poate reprezenta, în egală măsură, o amenințare pentru autoritățile care s-ar implica în rezolvarea acestei sarcini.

În termeni de raport datorie-PIB, nivelul este, de asemenea, foarte ridicat și depășește 120%, însă nu vorbim despre cel mai mare din istorie, deoarece în 2020, acesta a fost mai ridicat.

 

Datoria publică ar putea atinge pragul de 55 de trilioane de dolari

Totuși, dacă privim în urmă la istoria recentă, observăm o accelerare clară a creșterii datoriei după 2008 și, apoi, după 2020. Dacă nu se găsește rapid o soluție la această problemă, datoria va crește și mai repede în anii următori. În prezent, se estimează că ar putea depăși nivelul de 55 de trilioane de dolari până în 2034.

Un deficit în creștere nu reprezintă o problemă foarte mare dacă moneda unei țări este dorită pe piață, așa cum este cazul dolarului american.

 

Cum va fi afectată piața?

Cu toate acestea, dacă tendința de devalorizare a dolarului continuă (băncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur pentru rezerve și încep să folosească alte monede), moneda americană ar putea pierde statutul de „refugiu sigur”, explică analiștii XTB.

În acest moment, piața nu este preocupată de datoria în creștere a SUA, dar acest lucru s-ar putea schimba foarte repede. Viitorul acestei situații va depinde în mare măsură de alegerea din noiembrie a noului președinte.

Deși Donald Trump a promis să reducă deficitul și să accelereze creșterea economică, politicile sale ar putea, în același timp, să ducă la creșterea inflației. Acest efect, la rândul său, ar putea forța Fed să mențină ratele dobânzilor ridicate.

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Noua ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Noua ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom a ieftinit în această dimineață benzina vândută în stațiile proprii și a menținut prrețul motorinei, așa că diferența de preț dintre cei doi carburanți crește....
Șeful Renault: Dacă vânzările de mașini electrice rămân la nivelul de astăzi, industria europeană riscă amenzi de 15 mld. euro
Șeful Renault: Dacă vânzările de mașini electrice rămân la nivelul de astăzi, industria europeană riscă amenzi ...
Așa cum Economica.net scria încă de săptămâna trecută, vânzările reduse de mașini electrice pun industria auto ...
Ce se întâmplă cu investiția de 20 de milioane de euro de la Galați a producătorului de ulei SunPro
Ce se întâmplă cu investiția de 20 de milioane de euro de la Galați a producătorului de ulei SunPro
Compania cu acționariat cipriot și elvețian SunPro, cu capacități de producție în Ucraina, speră că va demara lucrările ...
Digi a început campania de pre-lansare în Portugalia și invită clienții să testeze gratuit internetul fix. Cu ce oferte atacă piața
Digi a început campania de pre-lansare în Portugalia și invită clienții să testeze gratuit internetul fix. Cu ce oferte ...
Digi a început campania de lansare a operațiunilor în Portugalia și invită locuitorii să testeze gratuit rețeaua sa ...