Datoriile, investigaţia DNA şi multinaţionalele, printre principalele riscuri semnalate investitorilor de către Digi

Digi, compania-mamă a RCS & RDS, avertizează acţionarii şi investitorii de la Bursă asupra riscurilor la care sunt expuse grupul şi subsidiarele sale. Printre acestea se numără datoriile, ancheta penală desfăşurată de DNA pentru acuzaţii de dare de mită şi spălare de bani şi concurenţa intensă cu multinaţionale care dispun de resurse mai mari.
Economica.net - mie, 16 aug. 2017, 09:30
Datoriile, investigaţia DNA şi multinaţionalele, printre principalele riscuri semnalate investitorilor de către Digi

“Ne confruntăm cu o concurență semnificativă în toate piețele și liniile noastre de activitate, ceea ce ar putea încuraja migrarea clienților către concurenții noștri și astfel, să ne afecteze în mod negativ, veniturile și profitabilitatea. Toți competitorii noștri principali din România și Ungaria, piețele principale unde ne desfășurăm activitatea fac parte din grupuri internaționale semnificative de telecomunicații și se pot bucura de anumite avantaje competitive, cum ar fi economii de scară mai mari, un acces mai facil la finanțare și oferte mai cuprinzătoare de produse în anumite linii de activitate”, avertizează compania într-un raport postat pe platforma Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, administratorii Digi sunt îngrijoraţi de impactul gradului de îndatorare asupra dezvoltării operaţiunilor:

“Obligațiile noastre privind gradul de îndatorare și de rambursare a datoriei, ne-ar putea determina să dedicăm o parte substanțială din fluxul nostru de numerar din operațiuni pentru plățile aferente datoriei noastre și ne pot crește vulnerabilitatea la scăderile economice sau ale afacerilor. În plus, este posibil ca îndatorarea noastră să crească pe viitor, ceea ce ar agrava consecințele acestor obligații substanțiale privind gradul de îndatorare și de rambursare a datoriei. Angajamentele noastre restrictive legate de datorie ne limitează capacitatea de a contracta sau garanta datorii suplimentare și ne poate limita capacitatea de a finanța operațiunile și nevoile noastre de capital viitoare, precum și capacitatea noastră de a continua achizițiile și alte activități comerciale care ar putea fi în interesul nostru”, notează Digi.

Grupul controlat de antreprenorul Zoltan Teszari avea, la 30 iunie, datorii totale de 1,197 miliarde de euro, faţă de 1,196 miliarde de euro la 31 decembrie 2016, potrivit raportului la şase luni publicat miercuri.

Compania a reuşit să-şi reducă datoriile pe termen lung de la 746,4 milioane de euro la 734,6 milioane de euro. Din soldul datoriilor pe termen lung, împrumuturile purtătoare de dobândă constituie 658 milioane de euro, faţă de 665,5 milioane de euro la sfârşitul anului trecut.

La capitolul datorii curente, Digi bifează un sold de 463,2 milioane de euro, cu 13 milioane de euro mai mult faţă de suma de 450,4 milioane de euro raportată cu şase luni în urmă.

Odată cu reducerea datoriilor pe termen lung, Digi şi-a crescut semnificativ profitul net în primele şase luni ale acestui an, de la 6,5 milioane de euro în primul semestru al anului trecut la 31,8 milioane de euro. Creşterea se datorează în principal veniturilor mai mari, susţinute de dezvoltarea servicilor de telefonie mobilă, dar şi reducerii costurilor financiare şi a cheltuielilor cu impozitul pe profit. Veniturile totale ale companiei au urcat în prima jumătate a acestui an cu 12%, la 454 milioane de euro.

“Extinderea și exploatarea rețelelor noastre fixe de fibră și telefonie mobilă, precum și costurile de dezvoltare, vânzare și marketing aferente produselor și serviciilor noastre necesită cheltuieli substanțiale de capital. In plus, nevoile noastre de capital circulant au crescut substanțial în ultimii ani și am putea fi nevoiți să ne limităm operațiunile și planurile de extindere în cazul în care, din orice motiv, nu vom putea obține o finanțare adecvată pentru a îndeplini aceste cerințe”, avertizează Digi în raportul financiar.

Compania este îngrijorată şi în legătură cu potenţialul efect al încetinirii creşterii economice pe pieţele din România şi Ugnaria, precum şi de costurile mari pentru dezvoltarea infrastructurii, a tehnologiilor şi a produselor şi serviciilor.

“Succesul nostru este strâns legat de evoluțiile economice generale din România și Ungaria, și este posibil ca unele evoluții negative să nu fie compensate de tendințele pozitive din alte piețe, ceea ce ar putea pune în pericol obiectivele noastre de creștere și ar putea avea un impact negativ asupra afacerii, a perspectivelor, a rezultatelor operațiunilor și a stării financiare a societății noastre”.

Şi cablurile de pe stâlpi ar putea reprezenta o problemă:

„Anumite contracte pe care le-am încheiat în scopul dezvoltării rețelelor noastre, inclusiv unele dintre contractele încheiate cu companiile de distribuție a energiei electrice și cu autoritățile publice pentru închirierea majorității stâlpilor care susțin rețelele noastre supraterane fixe din fibră optică, au fost încheiate cu persoane al căror drept asupra bunurilor închiriate sau a căror autoritate și capacitate de a încheia astfel de contracte nu au fost pe deplin verificabile sau clare în momentul în care au încheiat contractul. În plus, anumite contracte de închiriere a stâlpilor de la terțe persoane sunt și continuă să fie încheiate fără să existe acte la baza acestora, creând riscul ca acestea să fie încetate în viitor. Încetarea sau anularea contractelor poate duce la costuri suplimentare pentru semnarea din nou a acestor contracte sau pentru punerea în aplicare a unei soluții alternative sau, în cel mai rău caz, la pierderea activității”.

Nu în ultimul rând, compania aminteşte de posibilele consecinţe ale dosarelor de la DNA.

„Investigația penală desfășurată de Direcția Națională Anticorupție cu privire la pretinse fapte de dare de mită și spălare de bani în legătură cu RCS&RDS, o filială a acesteia din România, cât și în legătură cu anumiți administratori ai RCS&RDS ar putea să afecteze atenția și anumite resurse de management, ar putea să afecteze reputația noastră și cea a managementului nostru și, în cazul în care se va finaliza printr-o hotărâre judecătorească nefavorabilă, ar putea să afecteze anumite active ale noastre, să afecteze operațiunile, situația financiară și perspectivele de dezvoltare. Investigația este în curs. Vom continua să cooperăm deplin în cadrul anchetei si credem că RCS&RDS,filiala acesteia si fostii sau actualii membri ai conducerii acestora au actionat corect si în conformitate cu legea”.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...