Ansamblul de vehicule implicat în accidentul produs în Germania era asigurat la două societăți de asigurare din România, respectiv la Astra Asigurări (capul tractor) și Euroins (semiremorcă). În acest caz, conform legii germane, răspunderea aparține în proporții egale (50%) fiecărui asigurator în parte. Cum răspunderea Astra Asigurări a fost preluată de către B.A.A.R în urma retragerii licenței societății rezultă că despăgubirea va fi plătită în părți egale de către B.A.A.R și Euroins.
În ce privește cuantumul despăgubirii, Biroul face precizarea că acesta nu este cunoscut pentru moment. Până în prezent, B.A.A.R a fost informat de către Biroul German cu privire la producerea accidentului, urmând că rezerva de daună ce trebuie constituită să fie comunicată ulterior. Conform legislației din țara în care s-a produs accidentul, singura aplicabilă în acest caz, partea păgubită se poate adresa oricăruia dintre cei doi asiguratori pentru a solicita plata întregii despăgubiri, urmând că, ulterior să se facă o compensare a obligațiilor între cei doi asiguratori. Facem precizarea că partea păgubita a avizat deja cazul de daună la Euroins, prin intermediul Avus, coresponentul societății din Germania.
Dacă suma pe care o va plăti în final B.A.A.R nu poate fi stabilită cu exactitate în acest moment, se pot face totuși anumite estimări, pornind de la prevederile legislației din Germania privind asigurarea de răspundere civilă auto. Astfel, în acest caz, conform prevederilor legislației din Germania și ale contractului de asigurare, pentru vătămări corporale despăgubirea maximă care poate fi plătită de un asigurător nu poate depăși 7,5 mil euro iar în ce privește daunele materiale această limită este mai mică, respectiv de maxim 1,12 mil euro. Rezultă că răspunderea maximă pentru un asigurător în acest caz este de de 8,62 mil euro.
În spiritul unei informări corecte trebuie arătat ca obligația BAAR de a plăti despăgubirile în acest caz, ar reprezenta o povară destul de grea pentru membrii săi dacă asociația nu ar avea încheiate și contracte de reasigurare. Aceste contracte există însă și sunt în vigoare astfel că, dacă scădem partea din despăgubire preluată de societățile de reasigurare partenere rezultă că reținerea proprie a B.A.A.R pentru această daună nu poate depăși plafonul de 1,6-1,7 mil euro, diferența fiind acoperită prin intermediul societaţilor de reasigurare.
în concluzie, despăgubirea maximă ce ar putea fi plătită de BAAR pentru dauna produsă în Germania de către ansamblul de vehicule asigurat în proporții egale de Astra şi Euroins poate ajunge la 1,6 mil euro.
Ar mai fi de precizat că într-un asemenea caz complex, soldat cu vătămări corporale şi decese, finalizarea dosarului de daună poate dura un timp îndelungat (de ordinul anilor) iar plata despăgubirilor se va face eșalonat. În acest fel stabilitatatea financiară a B.A.A.R nu poate fi afectată.