David Cameron: Apărarea, migraţia şi reforma UE sunt domenii în care trebuie consolidată cooperarea bilaterală

Premierul britanic David Cameron a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre cum Marea Britanie şi România pot să-şi consolideze cooperarea în domeniile apărării, migraţiei şi reformei Uniunii Europene, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 15:55
David Cameron: Apărarea, migraţia şi reforma UE sunt domenii în care trebuie consolidată cooperarea bilaterală

‘Astăzi am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migraţie şi în reforma UE’, a spus Cameron.

El a subliniat că Marea Britanie şi România au relaţii bilaterale importante, arătând că cele două ţări sunt partenere în UE, în NATO şi ‘buni parteneri de afaceri’. Cameron a indicat că schimburile comerciale dintre România şi Marea Britanie s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro.

‘Suntem, de asemenea, parteneri energetici şi sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa’, a punctat el.

David Cameron a salutat faptul că România deja investeşte 2% din PIB pentru Apărare până în 2017, amintind că forţele celor două state se instruiesc împreună.

‘România îşi consolidează flota navală şi există şi o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie’, a susţinut el.

În ceea ce priveşte migraţia din Orientul Mijlociu şi din Africa, David Cameron a precizat că discuţiile au vizat modul în care pot fi abordate cauzele.

‘Trebuie să spargem legătura între traficanţii de persoane. Marea Britanie îşi joacă rolul său în acest domeniu, donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană şi oferim asistenţă practică ţărilor europene din prima linie cu vameşi din Marea Britanie care ajută la monitorizarea şi înregistrarea migranţilor’, a spus premierul britanic.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că situaţia generată de fluxurile migratorii va continua să fie o preocupare majoră mult timp şi a reamintit poziţia ţării noastre în acest caz.

‘Am reiterat poziţia României conform căreia obiectivul prioritar al acţiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migraţiei. Dialogul cu ţările de origine şi de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse puse în aplicare cât mai repede cu putinţă. În acest context am discutat şi despre situaţia

Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, după întâlnirea cu premierul britanic David Cameron, că au discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie pe diversele paliere, şeful statului considerând că dimensiunea militară şi de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.

„Marea Britanie este unul dintre partenerii noştri importanţi de care ne leagă un parteneriat strategic. În discuţiile purtate astăzi ne-am propus aprofundarea acestui parteneriat pe diverse paliere. Considerăm că dimensiunea militară şi de securitate a cooperării dintre România şi Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex şi marcat de confruntări. Este în interesul celor două ţări consolidarea acestei colaborări la toate nivelurile’, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că unul dintre domeniile care reflectă nivelul de cooperare este cel al politicii de securitate şi parteneriatul în cadrul NATO.

‘În mod firesc, România este interesată în mod special de securizarea flancului estic al NATO, unde în ultima perioadă am asistat la modificări strategice semnificative’, a subliniat Iohannis.

Şeful statului a indicat că a discutat cu premierul britanic şi despre modalităţi de intensificare a cooperării economice dintre România şi Marea Britanie.

‘Schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, iar semnalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive’, a mai afirmat el.

Te-ar mai putea interesa și
Cum a evoluat producţia de carne a României în primele 11 luni din 2024
Cum a evoluat producţia de carne a României în primele 11 luni din 2024
Producţia de carne a României a scăzut în noiembrie 2024 la toate speciile de animale şi păsări în comparaţie cu luna precedentă, cu excepţia ovinelor şi caprinelor, unde s-a înregistrat......
Anul 2025 pare a fi crucial pentru piața imobiliară, care trebuie să se transforme
Anul 2025 pare a fi crucial pentru piața imobiliară, care trebuie să se transforme
Anul 2025 marchează o etapă crucială pentru piața imobiliară europeană, aflată într-un proces de redresare și transformare. ...
Eolienele ar putea depăşi cărbunele pentru prima dată, în 2025 – analiză Reuters
Eolienele ar putea depăşi cărbunele pentru prima dată, în 2025 – analiză Reuters
În 2025, fermele eoliene din Europa ar putea produce, pentru prima dată, mai multă electricitate decât centralele energetice ...
Trump şi Putin vor avea în scurt timp o convorbire telefonică
Trump şi Putin vor avea în scurt timp o convorbire telefonică
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi preşedintele rus Vladimir Putin ar urma să aibă o convorbire telefonică ...