Cameron se află sub presiune să adopte o linie mai dură în relaţia cu UE înaintea alegerilor naţionale din luna mai a anului viitor, în care popularitatea tot mai mare a Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP, anti-UE) ameninţă şansele Partidului Conservator de a fi reales.
Premierul britanic a promis să încerce să reformeze relaţia ţării sale cu UE şi apoi să organizeze în 2017 un referendum privind apartenenţa la blocul comunitar dacă va câştiga alegerile de anul viitor.
UE a cerut mai mulţi bani de la statele membre pentru a acoperi cheltuielile mai mari pentru restul anului şi îşi negociază bugetul pentru 2015. Guvernul britanic se opune, considerând că solicitările sunt prea ridicate.
Consiliul a precizat miercuri că a respins schimbările pregătite de PE la bugetul pentru 2015 şi că va începe trei săptămâni de discuţii în încercarea de a rezolva diferenţele. Discuţiile vor acoperi, de asemenea, şi problema finanţărilor suplimentare pentru 2014.
‘Ceea ce vrea Parlamentul European nu este realist’, a declarat sursa britanică, înaintea Consiliului European de joi şi vineri de la Bruxelles.
Discuţiile privind bugetul nu sunt pe agenda oficială a summitului, însă Cameron se va folosi cel mai probabil de această oportunitate pentru a-şi transmite îngrijorările preşedintelui PE Martin Schulz şi altor lideri în marja reuniunii de la Bruxelles.
‘Mai avem trei sau patru săptămâni înainte de finalizarea acestor negocieri. Prin urmare, vom vedea cum vom face pentru a folosi discuţiile cu alte ţări europene în zilele de până atunci în încercarea de a ne asigura că vom obţine reducerea sumelor? Da, o vom face’, a spus sursa citată.