‘Această ofertă garantează dreptul de reşedinţă numai în statul membru unde cetăţeanul britanic va avea reşedinţa în momentul ieşirii noastre din UE. Nu îi garantează libertatea de mişcare în interiorul UE, cum ar fi de exemplu să muncească sau să studieze într-o ţară vecină’, a indicat Davis într-o scrisoare transmisă parlamentarilor britanici.
‘Ne întrebăm dacă aceasta corespunde principiului reciprocităţii, dar şi dorinţei Comisiei Europene de a proteja drepturile de care cetăţenii comunitari beneficiază conform legislaţiei actuale’, mai menţionează negociatorul-şef britanic.
După prima rundă de negocieri privind condiţiile Brexitului, negociatorul-şef european, Michel Barnier, a vorbit despre existenţa unor ‘divergenţe fundamentale’ între Bruxelles şi Londra pe tema drepturilor cetăţenilor comunitari în Marea Britanie după ce aceasta va ieşi din UE.
Problema imigraţiei a jucat un rol determinant în decizia britanicilor de a vota la referendumul din 23 iunie 2016 majoritar pentru părăsirea UE şi este una dintre cele mai spinoase teme la aceste negocieri, în condiţiile în care Comisia Europeană cere Marii Britanii să garanteze în continuare libertatea de circulaţie a forţei de muncă, în timp ce guvernul de la Londra doreşte o reducere a numărului imigranţilor.